суботу, 11 вересня 2021 р.

Україна очима членів краєзнавчого клубу бібліотеки№13 "Моя Україна"

Благо погода дозволяє використати останні теплі погожі дні осені. 

Не гаючи часу, легкі на підйом, дружні, завжди у гарному гуморі і з бадьорим настроєм та сильні духом члени клубу нашої бібліотеки зробили виїздним засіданням мандрівку аж на південь нашої країни до Національного історико-археологічного заповідника "Кам’яна могила". 

Згуртувала і організувала цю екскурсію, як завжди, активна, допитлива, позитивна, харизматична і чарівна керівниця клубу Галина Михайлівна Юрченко. 

Кам’яна могила – світова пам'ятка давньої культури в Україні, колоритне місце серед степу, від якого віє загадковим духом предків. Знаходиться поблизу селища Мирне біля Мелітополя у Запорізькій області  над річкою Молочною. 

Це - природне утворення, висота якого сягає 12 метрів. Воно займає площу розміром 1,6 га, на території якої розміщені близько 3 тисяч плит. Плити розташувалися не у випадковий спосіб: це правильно розвалений кам'яний панцир, а його печери і гроти стали зручними для культових цілей. 

Каміння утворило гроти і печери, які прадавні люди використовували як місця для священних дійств. Пагорб тисячоліттями слугував людям вівтарем для відправлення язичницьких обрядів. 

Найцікавіше, що приваблює простих мандрівників та жадібних до сенсаційних відкриттів науковців – понад 3 тисячі  унікальних стародавніх наскельних зображень - петрогліфів, які залишили після себе наші пращури.

Хронологія різноманітних малюнків охоплює величезний період від епохи пізнього палеоліту до середньовіччя (XXIV—XXII тис. до н. е. до X—XIII ст.), що робить пам'ятку унікальною. 

Кам’яну могилу символічно називаються бібліотекою прадавніх людей, адже перші написи були зроблені ще в 22-му тисячолітті до н.е. Тут є прості малюнки, які тоді були актуальні – сцени полювання, танців, чаклунства і т.д. Є також незрозуміла поки для офіційної науки письменність. Але деякі поважні вчені впевнені, що ці письмена відносяться до шумерського періоду, чи навіть випереджають його. А це значить, що, можливо, це перша в історії абетка!

Крім унікальності історичних пам’яток НІАЗ «Кам’яна Могила» бентежить відвідувачів особливою енергетикою. Подейкують, що сам Далай Лама приїжджав сюди, щоб помедитувати. Після цього він поділився відчуттями сильного енергетичного стовпа на цьому місці.

Цією дивною силою на енергетичному місці зарядилися й наші подорожуючі, адже в планах багато цікавих місць, де вони ще планують побувати, про що й розповімо вам у наступних звітах. 

















Немає коментарів:

Дописати коментар