четвер, 12 серпня 2021 р.

Небеса блакитні, сяють з глибини, а пшеничні й житні, мерехтять лани.

                     

День Державного Прапора України — свято держави, присвячене одному з її символів — Прапору України. Відзначається щорічно 23 серпня.

Українське синьо-жовте сполучення - одне з найдавніших серед сучасних національних прапорів. Поширеним є трактування синього як символу мирного неба, а жовтого – символу пшениці, а тому мирної праці та достатку. Інше тлумачення пояснює жовте як символ Творця, Бога-Отця і взагалі – Вищу Духовність, синє ж – це все земне, тобто свобода вибору.

Нагадаємо, що Державний Прапор України — полотно із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів із співвідношенням ширини до його довжини 2:3. Державний прапор — одна з офіційних емблем України, яка символізує її суверенітет. 

Прапор як символ країни є втіленням національної єдності, честі та гідності, традицій державотворення, історії та сьогодення.

Український прапор – це символ пшениці в степах під блакитною аркою неба, який уособлює споконвічне прагнення народу до миру, праці, краси та багатства рідної землі.

До Дня Державного Прапора України бібліотека №13 підготувала виставку-панораму "Небеса блакитні, сяють з глибини, а пшеничні й житні, мерехтять лани".    

100 відомих символів України. - Харків: Фоліо, 2007. - 511 с.

Сьогодення - це міст з минулого в майбутнє. Державність молодої української держави розвивається. Так, наприклад, остаточна версія герба ще не затверджена. У книзі можна познайомитися з історією символіки тих роздроблених держав, об'єднуючим началом яких була Україна в минулому. Цікава також і історія створення символів, трактування поєднання кольорів. Представлені старовинні герби і прапори окремих міст і областей України. Кожен символ - як витвір мистецтва, над його створенням працювали майстри художнього мистецтва.                                                                                          Тема "Державний прапор України" розкрита на 13 с.

Мірошнікова В. Моя Україна. Ілюстрована енциклопедія для дітей. - Харків: Септіма, 2010. - 80 с.

Звідки походить назва «Україна»? Чим славні Карпати? Які державні символи України? Які свята відзначають в Україні? Відповіді на ці та багато інших запитань ви знайдете на сторінках енциклопедії «Моя Україна». Україна має свою багатовікову історію, своєрідну культуру, літературу та мистецтво. Нам є чим пишатися, що цінувати, вивчати і про що розповідати іншим. Книга стане у пригоді школярам, а також всім, хто бажає поширити свої знання про Україну.                              Тема "Державний прапор України" розкрита на 67 с.

Бібік Н. Зростаймо громадянами. Розповідь про Конституцію України. - К.: Веселка, 2000. - 87 с.

Навчальний посібник створено для курсу, що входить до навчального плану початкової школи. У ньому розглядаються загальні питання (що таке держава, демократія, громадянський обов’язок і права людини, нація і національні меншини, закон і державні символи тощо) і конкретні статті Конституції України, передбачені для вивчення молодшими школярами.                                                                      Тема "Державний прапор України" розкрита на 49 с.

Україна. - Харків: Фоліо, 2008. - 319 с.

Енциклопедія “УКРАЇНА” містить досить повну і різноманітну інформацію про минуле і сучасне життя України, докладно і цікаво розповідає про історію, символіку, звичаї, традиції українського народу, розвиток науки, економіки, освіти, культури, літератури і мистецтва нашої країни.                                                                            Тема "Державний прапор України" розкрита на 73 с.

Дванадцять місяців. - К.: Веселка, 2015. - 199 с.

Багато поколінь українських дітей виросли із цим щорічником, адже перша книга під такою назвою побачила світ понад півстоліття тому. І кожне нове видання було і, сподіваємося, буде справжнім подарунком для читача, незважаючи на вік. Вірші, казки, оповідання, науково-пізнавальні і документальні розповіді, різноманітні цікавинки дозволять і дітям, і дорослим здійснити мандрівку столицею України, завітати до київських храмів, музеїв, театрів, навчальних закладів, дізнатися про минуле і сучасне міста, а також про те, як багато важив Київ у житті видатних українських митців.                                            Тема "Державний прапор України" розкрита на 125 с.  

Конституція України: чинне законодавство зі змінами та доповнене. – К.: ПАЛИВОДА А. В., 2018. - 76 с.                                                        Тема "Державний прапор України" розкрита на 40 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар