пʼятницю, 9 липня 2021 р.

За це їм наш низький уклін.

11 липня 1941 року розпочалася героїчна оборона Києва від німецько-фашистських загарбників. Столиця України з самого початку війни стала прифронтовим містом. Вже на світанку 22 червня вона зазнала нападу фашистських бомбардувальників, та всупереч планам гітлерівського командування, місто-герой на Дніпрі відбивало атаки ворога більше 70 днів. 

З 23 по 29 червня в районі Луцьк-Броди-Рівне тривала найбільша танкова битва початкового періоду війни, в якій взяли участь близько 2 тис. танків. У ході цієї битви радянські війська затримали просування противника до Києва на тиждень, але спинити його не змогли. Гітлерівцям вдалося прорвати оборону радянських військ на рубежі кордону в районі Новоград-Волинського. 9 липня вони захопили Житомир, а 11 липня підішли до річки Ірпінь, за 15 км. на захід від Києва, створивши безпосередню загрозу столиці України.

Перед військами Південно-Західного фронту було поставлено завдання спинити наступ німецьких військ, які проривалися під Київ. З цією метою 10 липня 5-а армія під командуванням генерала Потапова почала контрнаступ з району Коростеня на південний захід і південь – на Новоград-Волинський і Житомир, а 6-а армія під командуванням генерала Музиченка ще 9 липня завдала контрудару з півдня на північ – на Бердичів і Житомир. Тривалі, кровопролитні бої провалили спробу німців одразу захопити Київ.

Щоб захистити столицю своєї Батьківщини, 200 тис. киян влилося до лав Червоної Армії, 90 тис. – у народне ополчення і винищувальні батальйони. На заводах і фабриках вироблялася бойова техніка, боєприпаси, ремонтувалася зброя. Загони народного ополчення і винищувальні батальйони брали активну участь у боях. У тилу ворога на Київщині розгорнули боротьбу 20 партизанських загонів.

У місті було створено 13 винищувальних батальйонів і 19 загонів народного ополчення загальною кількістю 32 805 чоловік. Разом з воїнами Південно-Західного фронту вони в першій половині серпня 1941 р. зуміли зупинити ворожий наступ на Київ.

Стійкість і героїзм киян змусили гітлерівське командування відмовитись від плану швидкого захоплення міста. Втративши 100 тис. солдат і офіцерів, німецька армія призупинила наступ.

У результаті Київської оборонної операції загинули командуючий Південно-Західним фронтом генерал-полковник Кирпонос, член Військової ради секретар ЦК КП(б)У Бурмистенко, начальник штабу фронту генерал Тупиков та багато інших командирів і політпрацівників. Південно-Західний фронт втратив від 500 до 665 тис. чол., більшість з яких потрапила у полон.

Тривала оборона Києва аж до середини вересня, після цього останні війська Червоної армії пішли з міста. 

Хоча оборона Києва закінчилася трагічно, вона мала велике політичне і віськово-стратегічне значення. Радянські війська більше ніж на два місяці затримали просування гітлерівців на схід, на Лівобережну Україну і Донбас, що дало можливість евакуювати в тил багато людей, підприємств, цінного майна і виграти час для мобілізації сил. Героїчна оборона Києва значною мірою сприяла зриву планів керівництва фашистської Німеччини на швидке захоплення Москви і “блискавичне” завершення війни. 

До 80-річчя від початку героїчної оборони Києва від нацистських загарбників бібліотека №13 підготувала інформаційно-тематичну виставку-пам’ять "За це їм наш низький уклін".

Київ. 1941-1943. - К.: КИЙ, 2000. - 266 с.

Книга, в якій відомий історик Дмитро Малаков незаангажовано і без купюр висвітлює період окупації Києва нацистами під час Другої світової війни. На основі унікальних документальних фотофактів автор, який багато років займається реконструкцією київської трагедії 1941-1943 рр., дає повну картину подій майже сімдесятилітньої давнини.

Слюсаренко В. Г. Оповідання з історії Києва. - К.: "Гранд-ліцей", 1999. - 128 с.

"Оповідання з історії Києва" - систематизований узагальнений курс з історії рідного краю. В підручнику розповідається про минуле та сьогодення міста Києва. Підручник виховує любов до рідного краю, повагу до минулого та сучасного.                                                            Тема "Героїчна оборона Києва від нацистських загарбників" розкрита на 80 с.

Героїчний Київ. - К.: Україна, 2003. - 335 с.

Книга присвячена незламним оборонцям і звитяжним визволителям столиці України від фашистських загарбників. Герої спогадів – льотчики, танкісти, артилеристи, воїни-десантники, підпільники, партизани, командири і воєначальники. З рядків достовірних розповідей постає грандіозний масштаб битви на Дніпрі за славний Київ у 1941-1943 роках.

Ясєв, Г. Пам'ятки війни на карті Києва. - К.: "Книга Пам'яті України", 2005. - 64 с.

Ілюстративно-меморіальне видання Пам'ятки війни на карті Києва вперше широко висвітлює стан меморіальної діяльності в столиці України та знайомить з пам'ятками Великої Вітчизняної війни, що увічнюють подвиг захисників міста, учасників руху опору окупаційному режимові, трудівників тилу та визволителів від німецько-фашистських загарбників.                                    

Вартові героїзму і звитяги - К.: Книга пам'яті України, 2001. - 112 с.

Видання містить рідкісну і найбільш повну добірку фото і графічних матеріалів розміщення об'єктів і стану Київського укріпрайону. Наводиться характеристика об'єктів, побудованих за індивідуальними проектами. Протягом багатьох років пошукові загони Києва на громадських засадах вивчали КиУР і провели його інвентаризацію. Ці матеріали і лягли в основу видання.

Ілюстрована історія Києва - К.: Фенікс, 2012. - 424 с.

Київ - одне з найдавніших європейських міст. Вчені Національної академії наук України, які працювали над цією книгою, прагнули донести до сучасного читача основні закономірності розвитку багатовікової історії міста. Київ народжувався на місці поселень полянського племінного союзу і поступово поширював свій політичний та культурний вплив на величезний простір Східної Європи. Будучи національним центром українського народу, він одночасно посів почесне місце в історії інших народів. Тепер, коли на наших очах виникають контури єдиної Європи, внесок Києва і киян у розвиток європейської та світової цивілізації стає предметом загального інтересу. Працюючи над книгою, її автори враховували це. Авторський колектив використав праці своїх попередників, але подав власний погляд на багатобарвну, героїчну, часом трагічну історію міста-героя Києва - політичного, економічного і духовного центру сучасної незалежної України. Книга розрахована на широке коло читачів.          Тема "Героїчна оборона Києва від нацистських загарбників" розкрита на 253 с.                                       


Немає коментарів:

Дописати коментар