пʼятницю, 25 червня 2021 р.

Акт відновлення Української Держави.

30 червня 1941 року у Львові Українськими національними зборами проголошено декларацію про відновлення Української держави.

За кілька годин у Львів увійшла похідна група на чолі з Ярославом Стецьком, якому Український національний комітет надав повноваження для проголошення незалежності. Були оперативно проведені переговори з провідними діячами українського політичного руху. І о 18.00 у будинку місцевої «Просвіти» на площі Ринок розпочалися Українські національні збори, на яких були присутні понад 100 делегатів з усієї України, а також представник митрополита Андрія Шептицького – Йосип Сліпий.

Збори проголосили відновлення Української держави («волею Українського Народу Організація Українських Націоналістів під проводом Степана Бандери проголошує відновлення Української Держави, за яку поклали свої голови цілі покоління найкращих синів України») та створення тимчасового уряду на чолі з Ярославом Стецьком – Українське державне правління. З дипломатичних міркувань в останній момент був доданий третій пункт, що проголошував подальшу співпрацю з «Велико-Німеччиною» (його не було у першій редакції документу). Щоправда, він не захистив від подальших репресій і широко використовувався у ворожій пропаганді.  

Акт закликав українців «не скласти зброї так довго, доки на всіх українських землях не буде створена Суверенна Українська Влада». Наступним кроком мало стати відновлення Української держави у Києві.

Текст документу встигли двічі передати по радіо. А Український національний комітет у Кракові наступного дня видав з цього приводу інформаційний бюлетень (перший і водночас останній). У багатьох населених пунктах були оперативно створені і розгорнули діяльність українські органи влади.

Підготовка Акту здійснювалася таємно і стала повною несподіванкою для окупаційної німецької влади. Не переконавши С. Бандеру та Я. Стецька відкликати Акт, за кілька днів їх заарештували й згодом направили у концтабір Заксенгаузен. 11 липня була заборонена діяльність будь-яких українських організацій, а у вересні нацисти розпочали масові арешти та розстріли оунівців.

До 80-річчя проголошення Акту відновлення української державності бібліотека №13 провела день інформування підготувавши книжкову викладку "Акт відновлення Української Держави".

Мироненко О. Світоч української державності. - К.: Інститут держави і права, 1995. - 328 с. 

У монографії виключно на основі архівних документів, які протягом багатьох десятиліть ретельно тримались у спецсховищах, недоступних навіть для фахівців, досліджується у політико правова діяльність Центральної ради. Аналізуються найважливіші законодавчі акти щодо національного державотворення, відбудови народного господарства, відродження української культури, налагодження міжнародного співробітництва тощо. 

Мірошниченко М. Державність і право України. - К.: Атіка, 2006. - 544 с.

У монографії висвітлюються закономірності та особливості перших кроків становлення державності і права, характерні особливості інституціалізації влади та організаційно-правові засади формування й утвердження інституту держави в Україні. З’ясовуються історикоправові підстави розбудови власної національної держави та національної правової системи.

Кельман М. Загальна теорія держави і права. - К.: Кондор, 2006. - 477 с.

Підручник висвітлює питання загальної теорії держави і права з урахуванням сучасного стану вітчизняної та зарубіжної юридичної науки. Поряд із традиційними темами у ньому вміщено розділи, що відображають зміни в теорії права, української державності та галузевому законодавстві. При викладенні матеріалу автор використовує нові методичні підходи, теоретичні положення, висвітлює актуальні проблеми сучасної державно-правової дійсності. Читачам пропонується практикум, в якому вміщені схеми, тести, практичні ситуації, завдання, кросворди тощо. Розрахований на широку аудиторію – студентів, слухачів, магістрів, аспірантів, викладачів юридичних вузів і фахівців у сфері загальнотеоретичного правознавства, а також читачів, які цікавляться проблемами права.

Захарченко П. Історія держави і права України. - К.: Атіка, 2004. - 368 с.

Підручник розкриває основні етапи формування суспільно-політичного устрою, судової та правової системи України від її витоків до сьогодення. Містить тести з окремих тем, задачі та інший матеріал для практичних занять. Для студентів різноманітних форм навчання вищих навчальних закладів, гімназій ліцеїв, коледжів, у яких вивчають історико-правові дисципліни.

Забарний Г. Основи держави і права. - К.: Паливода А.В., 2001. - 240 с.

Стисло дана характеристика окремих галузей публічного та приватного права, законів та нормативних актів, описуються основи держави і права. Крім того, подано запитання, тести, кросворди, чайнворди, головоломки для самоперевірки знань. Автори пропонують матеріали посібника вступникам до вищих закладів освіти, вчителям, учням загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій, коледжів та всім, хто цікавиться основами юриспруденції. У посібнику нормативні акти подано станом на 1 липня 2001 року.

Теорія держави і права. - К.: Прецендент, 2004. - 224 с.

Посібник містить стислий виклад курсу теорії держави і права, упорядкований відповідно до програм юридичних закладів освіти та юридичних факультетів. Розрахований на студентів, викладачів та усіх, хто цікавиться державно-правовими питаннями.


Немає коментарів:

Дописати коментар