вівторок, 22 червня 2021 р.

Основний закон України.

День Конституції України - державне свято, яке щорічно відзначається 28 червня на честь ухвалення Конституції незалежної нашої держави. Конституція України набула чинності з дня її прийняття, яке закріпило правові основи незалежної держави, її суверенітет і територіальну цілісність і це стало найважливішим кроком у забезпеченні прав та свобод людини та громадянина.

Конституція України є основним законом країни, який гарантує кожному громадянину права і свободи, а також визначає політичний устрій держави.

Конституція увійшла у суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України.

Щиро вітаємо всіх із Днем Конституції України! Ми пишаємося нашою країною і з гордістю відзначаємо це державне свято!

До 25-річчя Дня Конституції України бібліотека №13 підготувала книжково-ілюстративний огляд "Основний закон України".

Перша Конституція України гетьмана Пилипа Орлика. 1710 рік. - К.: Веселка, 1994. - 76 с. 

І дітям, і дорослим - усім, хто любить рідну землю й цікавиться її історією, треба прочитати цю книжку - першу Конституцію України, укладену ще 1710 року. Текст перекладено з латинської мови. В мові перекладу використано елементи стилістики публікацистичних творів XVIII ст. 300 років тому гетьман Пилип Орлик підписав документ "Пакти і Конституція прав і вольностей Війська Запорозького". Потім Основний Закон затвердили на зборах козацтва біля містечка Бендери у Молдові.  Українська Конституція стала першою у світі, що розділила владу на три гілки: законодавчу, виконавчу та судову. Конституція Орлика засвідчує давні демократичні традиції українців - цей документ з'явився на 77 років раніше за американський Основний Закон і на 81 рік раніше за польську Конституцію.

Історія української Конституції. – Київ: Право, 1997. – 443 с.

У книзі зібрано та проаналізовано конституційно-державні акти України з найдавніших часів до сьогодні. Переконливо доводиться, що Конституцію Пилипа Орлика, "Начерки конституції" Георгія Андрузького, Основний закон "Самостійної України", Конституцію УНР, Конституцію Отто Ейхельмана, Конституцію України 1996 року єднає ідея демократичної незалежної України. Вивчення історії створення та прийняття конституційних документів, а також розв'язання в них проблем форми правління та устрою держави, місця особистості, нації, суспільства в системі етичних цінностей стане в нагоді в процесі пошуків шляхів розбудови України. Для вчителів, науковців, політиків, усіх читачів, які поглиблено вивчають українську історію.

Конституційні акти України 1917-1920 рр. Невідомі конституції України. - К.: Філософська і соціологічна думка, 1992. - 272 с.

Недосліджена царина української історії початку XX сторіччя подана під кутом зору становлення національної державності. Йдеться зокрема про правовий аспект, актуальність якого сьогодні очевидна. Читачеві пропонується архівний матеріал, що стосується конституційної нормотворчості в період 1917 - 1920 років, з коментарями фахівців - істориків і правознавців. До книги увійшли хронологічний покажчик імен видатних діячів того буремного часу, а також фотоілюстрації, які здебільшого публікуються вперше за радянський період. Книга розрахована на всіх, хто цікавиться новітньою історією України.

Чехович С. Конституція України: (з офіційними тлумаченнями Конституційного Суду України). – К.: Ліра-К, 2005. – 96 с.

Пропоноване видання укладене з урахуванням багаторічної практики Конституційного Суду України щодо офіційного тлумачення окремих положень Конституції України.

Конституція незалежної України. - К.: Право, 1995. 

Українська Правнича Фундація видає матеріали, що відбивають перебіг та зміст новітнього конституційного процесу в Україні, розпочатого проголошенням державного суверенітету України в 1990 році, і який завершується прийняттям нової Конституції України як незалежної демократичної держави.

Бібік Н. Зростаймо громадянами. Розповідь про Конституцію України. - К.: Веселка, 2000. - 87 с.

Навчальний посібник створено для курсу, що входить до навчального плану початкової школи. У ньому розглядаються загальні питання (що таке держава, демократія, громадянський обов’язок і права людини, нація і національні меншини, закон і державні символи тощо) і конкретні статті Конституції України, передбачені для вивчення молодшими школярами.


Немає коментарів:

Дописати коментар