пʼятницю, 28 травня 2021 р.

Київ — серце України.

 

День Києва — свято, приурочене столиці України, яке відзначають у останню неділю травня. Перше святкування Дня Києва - 1500-річчя - відбулося у 1982 році.

Київ є найбільшим містом нашої держави, містом-героєм та культурним і урядовим центром країни. Знаходиться на річці Дніпро.

Офіційно роком заснування Києва вважається 482 рік. За легендою, його заснували полянський князь Кий з братами Щеком і Хоривом, а також сестрою Либіддю. Назву місто отримало на ім'я Кия – найстаршого з братів, який і вважається засновником міста.

Київ оспівується в піснях, у безсмертному літописі  «Повісті минулих літ» (друга половина ХІІ ст.), в епосі «Слово о полку Ігоревім», у романах, операх. Місто зробило величезний внесок у всесвітню історію, науку, культуру і мистецтво. 

Столиця України – чарівне місто. Старовинні будівлі переплітаються в ансамблі з сучасними хмарочосами, які поринають у височінь своїми верхівками. Зелені парки, красиві озера, квітучий бузок та каштани – все це створює неповторний весняний колорит та надає місту затишної атмосфери. Київ славиться золотоверхими соборами та своєю історією. Місто неперевершене і зранку, і ввечері, і вночі. Його краєвиди та пейзажі полонили серце багатьох художників та фотографів. Київ – це частинка української душі, яка сповнена добром, радістю та любов’ю до України.

До Дня Києва бібліотека №13 підготувала книжкові оплески "Київ — серце України".


Абліцов В. Київ. - К.: Фенікс, 2016. - 288 с.

Кияни – це не тільки ті, хто народився в столиці України, хто почав і продовжує історію давнього міста на Дніпрі-Славуті, але й ті, кого невпинні вітри історії розпорошили по всій планеті Земля. Це переконання сприяло автору пропонованого видання у його спробі нагадати відомі й відкрити нові постаті й сторінки київського літопису.

Гирич І. Київ. - К.: Либідь, 2015. - 432 с.

Вигадлива мандрівка нашою столицею репрезентує калейдоскоп визначних осіб і прикметних під історико-мистецьким оглядом будівель. Акцентовано на внескові у формування українського обличчя Києва тих постатей, хто боронив самобутнє місто від великодержавної культурної експансії. Завдяки висвітленню історичної взаємодії спільноти («люди») і урбанізованого простору («будинки») видатні імена вписано в неповторний київський ландшафт, що унаочнено безліччю оригінальних світлин.

Кудрявцев Л. Наш стародавній Київ. - К.: Фенікс, 2016. - 400 с.

Документально-художнє ілюстроване видання спирається на об`ємний матеріал літописів, старовинних книг, історій культурних пам`яток, будинків і споруд. У нарисах згадується минуле і сьогодення. 21 відома й маловідома вулиця і 6 площ, фотографії кінця XIX – початку XX сторіччя – предстануть перед вами у цікавій розповіді та невідомих історичних подробицях. Найдовша вулиця української столиці, вулиця шедеврів, вулиця пам`яті друга України, хто жив та працював на Гоголівській вулиці – ось лише декілька літературних адрес. Цінним додатком до видання є плани Києва, перелік Київських соборів, головних церков і монастирів.

Третяк А. Допитливій малечі про цікаві речі. Подорож по Україні. - К.: Авіаз, 2016. - 240 с.

Ця книга створена для тих, хто хоче ближче познайомитися з Україною, торкнутися багатств нашого краю та відвідати його цікаві місця. Можливо, саме це видання надихне вас на реальні подорожі. Видання призначене для дітей молодшого та середнього шкільного віку.                                                                                                          Тема "День Києва" розкрита на 86 с.                                                                                                       
На київських пагорбах. - К., 2019. - 192 с.

Це надзвичайно важлива збірка. І важлива не лише як спогад чи пам'ять про особистісні миті пізнання й відкриття міста прекрасними поетами. В цій книзі переплетено однією нерозривною зав'яззю нестримне почуття любові до міста. Ціле гроно самобутніх поетів і кожен привніс у загальну картину замилування рідним Києвом власне сповідальне почуття. Безперечно, Києву присвячують свої вірші знані поети незрідка. У цій книзі зібрано чудові поезії сучасників про столицю. І ми не втомлюємось висловлювати це почуття в поетичних рядках. Бо любов до Києва незмінно заслуговує на чисте зізнання через глибинне Слово. Що й вкладено сповна в цю київську збірку.

Рибаков М. Хрещатик - К.: Кий, 2003. - 506 с.

До історії головної вулиці столиці України неодноразово зверталися вчені і краєзнавці, їй присвячено численні статті у періодичних виданнях, путівниках по Києву, монографіях і енциклопедіях. Книга Михайла Рибакова містить 57 нарисів, які висвітлюють роль Хрещатика як центру адміністративного, торговельного, особливо культурного життя Києва. Значну увагу приділено навчальним закладам, культурним товариствам, видавцям і власникам книжкових крамниць, кінотеатрам і циркам, театрам і виставкам, власникам відомих торгових закладів і фірм тощо. Несподіваним відкриттям для читача стануть розділи, з яких він дізнається про те, що на Хрещатику вирувало театральне і циркове життя, виникали й зникали, розвивались і переходили в нові форми різноманітні театральні трупи – українські, єврейські, польські, для дорослих і дітей, з класичним і модерновим репертуаром. Роль Хрещатика як своєрідного центру мистецького життя міста від 1870-х рр. і до 1941 р. вперше розкрито в описі художніх виставок, що влаштовувалися тут за різними адресами. Не менший інтерес викликають нариси про музичні магазини і майстерні, кондитерські та їхніх власників. 


Немає коментарів:

Дописати коментар