четвер, 13 травня 2021 р.

Я свою душу пустив у душу народу.

                                   

14 травня 2021 року виповнюється 150 років від дня народження видатного українського письменника, неперевершеного майстра соціально-психологічної прози, новеліста, тонкого спостерігача людської душі, гуманіста і просвітителя Василя Семеновича Стефаника.

Кожна його новела - це картина трагедії селянського життя, трагедія разючої бідності, безнадійної самотності, невимовної туги від розлуки з рідною землею й світ, повний смутку і водночас несказанної краси та любові до людини, ятрить болем душу.

Перша збірка новел — “Синя книжечка”, яка вийшла у світ 1899р. у Чернівцях, принесла Стефаникові загальне визнання, була зустрінута захопленими відгуками найбільших літературних авторитетів, серед яких, крім І. Франка, були Леся Українка, М. Коцюбинський, О. Кобилянська, стала помітною віхою в розвитку української прози. Збірка новел «Синя книжечка» присвячена описові злиднів, голоду і вимиранню селянства.

У 1900р. вийшла друга збірка Стефаника — “Камінний хрест”, яку також було сприйнято як визначну літературну подію. Для другої збірки Стефаника характерне посилення громадянського пафосу (завдяки таким творам, як “Камінний хрест”, “Засідання”, “Лист”, “Підпис”). У другій збірці головне місце займає тема, що хвилювала письменника протягом усього творчого життя, — одинока старість, трагедія зайвих ротів у бідних селянських родинах.

У творчості Стефаника-новеліста було два періоди: перший припадає на 1897-1901рр., а другий на 1916-1933 рр. Спадщина письменника - це книги новел: «Синя книжечка» (1899р.), «Камінний хрест» (1900 р.), «Дорога» (1901 р.), «Моє слово» (1905 р.), «Земля» (1926 р.).

Тематика збірки «Камінний хрест» - розкриття патріотичних почуттів селянства, його любові до рідної землі.

Чи не найбільше у Стефаника новел про дітей. Їх доля, як і майбутнє рідного народу, дуже хвилювали його. Це новели «Новина», «Катруся». «Кленові листки» - твір про дітей без дитинства.

Творчість В. Стефаника – не просто майстерне зображення автентичного галицького сільського побуту, політичних обставин того часу, це заглиблення в універсальні аспекти людського життя. Його творчість та манера письма мали великий вплив на розвиток української новелістики.

До 150-річчя від дня народження Василя Стефаника, українського письменника і громадського діяча бібліотека №13 підготувала виставку-портрет "Я свою душу пустив у душу народу".

Стефаник В. Моє слово. - К.: Веселка, 2000. - 319 с.

Короткі, як спалах блискавки, психологічно сильні й гармонійно цілісні щодо змісту й форми новели Василя Стефаника (1871—1936) вражають драматизмом і правдивістю. Трагічні конфлікти минулого викликають глибоке співпереживання. Автор цих оповідей — великий син України, поет її сумної долі й водночас співець надії на щасливе її майбуття. Краще опанувати матеріал, зрозуміти світогляд письменника, заглянути в його творчу майстерню, наблизити реальну історичну дійсність і осягнути її глибину допоможуть вміщені в цій книзі спогади сучасників про митця, автобіографічні й критичні матеріали, витяги з листів.

Стефаник В. Камінний хрест. - Харків: Фоліо, 2006. - 255 с.

«...Я свою душу пустив у душу народу, і там я почорнів з розпуки...» Ці слова видатного українського письменника, найближчого соратника І. Франка, М. Коцюбинського, Лесі Українки, майстра новели Василя Стефаника якнайкраще характеризують його творчість. У реалістичних, самобутніх соціально-психологічних новелах письменника постають правдиві картини життя західноукраїнських трудящих кінця ХІХ — початку ХХ століття, трагедії і драми бідняків, що позбувалися землі, праці, покидали рідні місця і змушені були емігрувати за океан або гинути від голоду й хвороб.

Стефаник В. Твори. - Харків: Ранок, 2003. - 192 с.

До книги увійшли поезії в прозі, новели та вибрані листи Василя Стефаника.

Стефаник В. Кленові листки. - К.: Дніпро, 1987. - 237 с.

У глибоколіричних, сповнених драматизму оповіданнях відомий український письменник-демократ змалював тяжку долю селян Західної України на рубежі XIX - XX ст. Твори вражають своїм лаконізмом, глибиною почуттів, виразністю мови.

Історія української літератури. Кінець XIX - початок XX ст. - К.: Либідь, 2005. - 624 с.

У підручнику розглянуто літературний процес кінця XIX - початку XX ст. - одного з найплідніших періодів розвитку літератури, переосмислено спадщину українських письменників різних напрямів і шкіл. Спеціальні підрозділи присвячено творчості О.Кобилянської, Л.Українки, М.Коцюбинського, В.Стефаника та ін. Проаналізовано внесок старшої генерації, розглянуто доробок плеяди талановитих митців, дано характеристику теоретичних понять.                                Тема "Василь Стефаник" розглянута на 411 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар