середу, 19 травня 2021 р.

День Європи – модель мирної співпраці.

                     

День Європи - свято, що відзначається в Україні щорічно у третю суботу травня з 2003 року. На сьогодні День Європи поряд з єдиною європейською валютою євро, синім прапором на якому зображено коло золотих зірок, та гімном є політичним символом та атрибутом Європейського Союзу. Це свято жителі України відзначають як день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту.

Україна є частиною Європи, великої міцної родини, об’єднанням прогресивних, демократичних держав. Європейці поєднані спільною ідеєю процвітання та миру. День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях: свободи, демократії, поваги до прав людини, верховенства права, та враховує інтереси всіх учасників.

Святкування Дня Європи в Україні - це важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи. Це свято поступово стає справою державного значення і відіграє неабияку роль у формуванні громадської думки в Україні про майбутнє нашої держави в дружній європейській сім’ї народів.

У День Європи жителі України відзначають день спільних цінностей та історії всіх націй континенту.

Головною метою відзначення в Україні Дня Європи є:

- формування позитивної громадської думки щодо євроінтеграційного курсу України;

- ознайомлення якомога ширшого кола громадськості з європейськими цінностями та традиціями;

- популяризація загального європейського культурного надбання серед громадськості;

- залучення населення регіонів України до діяльності, пов’язаної з інтеграцією країни до ЄС.

До Дня Європи в Україні бібліотека №13 провела день інформації підготувавши книжкову виставку "День Європи – модель мирної співпраці".  

Грицяк І. Право та інституції ЄС - К.: КІС, 2006. - 300 с.

У навчальному посібнику викладено суть основних складників концепції європейських співтовариств і Європейського Союзу, правової та інституційної систем цих міждержавних утворень. Змістова структура видання побудована з урахуванням нинішнього функціонування найважливіших елементів згаданих систем Європейського Союзу. Також враховано найважливіші конституційно-правові нововведення, передбачені Договором про запровадження Конституції для Європи.

Країни світу: Європа - Харків: Фоліо, 2006. - 319 с.

Європу, зазвичай, називають колискою сучасної цивілізації. З книги ви дізнаєтесь багато цікавого про географічні особливості, природу, історію, економіку та культуру європейських держав. На її сторінках ви зможете здійснити захоплюючу подорож до таких всесвітньо відомих центрів європейської цивілізації, як Афіни, Париж, Лондон, Відень, Рим, Прага, Київ, Мадрид, Варшава, Стокгольм, Амстердам, Берлін, та багатьох інших, побувати на просторах країн-велетнів – Франції, України, Німеччини, Іспанії, Португалії, Швеції – і зазирнути в майже іграшкові королівства Андорри, Ліхтенштейну, Люксембургу, Монако, познайомитися зі звичаями та традиціями різних народів, що входять до європейської спільноти.

Україна - Європа - К.: Кріон, 2008. - 768 с.

Книга представляє особливий інтерес для істориків, а також усіх, хто захоплюється хронікою розвитку своєї держави. Видання дає більш чітке уявлення про темп і етапах розвитку нашої країни, так як пропонує порівняльну характеристику історії України з іншими країнами Європи за період п'яти століть: з X по XV століття. Такий підхід дозволяє масштабно осмислити і проаналізувати процес розвитку держави, народу, культури країни, чітко позначити важливі періоди і сформулювати причини, мотиви і наслідки того чи іншої історичної події або дії.

Україна на шляху до Європи - К.: Етнос, 2006. - 496 с.

Видання об'єднує статі провідних вчених-політологів, журналістів, державних діячів, в яких висвітлюються проблеми інтеграції до ЄС, аналізується досвід країн, які пройшли цей шлях, а також проблеми і набутки України в реалізації стратегічної мети. Книга розрахована на широке коло користувачів.

Україна – європейська країна. - К.: Балтія Друк, 2015. - 124 с.

Нове науково-популярне видання, створене спільно з Національним музеєм історії України, репрезентує нашу державу як частину європейського простору. Спираючись на унікальні музейні збірки та архівні документи, автори – наукові співробітники музею – визначають історичні корені української держави, що сягають у глибину століть, і розглядають минуле України, як і сьогодення, у загальноєвропейському контексті. З проголошенням України як суверенної демократичної держави і з огляду на події останнього часу свідомість українських громадян вимагає правдивого, науково обґрунтованого й ідеологічно неупередженого відображення історичних подій і визначення місця українського народу у всесвітній, зокрема, у європейській цивілізації. Саме на це й спрямоване нове ілюстроване видання. 

Саган О. Європейські пріоритети державної етнонаціональної політики України. - К.: Валін форм, 2008. - 486 с.

Метою даного видання підготовленого Державним комітетом України у справах національностей та релігій, відповідних структурних підрозділів що діють в АР Крим, обласних, Київській та Севастопольській міських державних адміністраціях, громадських організацій національних меншин за сприяння Міжнародного фонду "Відродження", є оприлюднення результатів всеукраїнського моніторингу та визначення перспектив щодо імплементації положень Рамкової конвенції про захист прав національних меншин в Україні.                             

Немає коментарів:

Дописати коментар