пʼятницю, 2 квітня 2021 р.

Аромат кочівного вогнища

8 квітня у світі відзначають Міжнародний день ромів. Це свято, започатковане 1971 року, має на меті привернути увагу до самобутньої культури ромського народу. Міжнародний день ромів встановлений 49 років тому на І Всесвітньому конгресі союзу ромів, що відбувався в Лондоні 8-12 квітня 1971 року.

На тому ж таки з’їзді був затверджений і національний прапор ромів – синьо-зелене полотнище з червоною чакрою (колесом) посередині. Кольори прапора символізують небо і землю, а червоне колесо – кочове життя, а ще підкреслює зв’язок циган зі стародавніми індоаріями. Гімн ромів написаний на основі народної пісні «Джелем, джелем».

На сьогодні в світі мешкає близько 18 мільйонів циган. Із них понад 10 мільйонів – на території ЄС. Цигани (самоназва - роми, що означає «людина»), переважно кочовий народ (частково осілий), що має праіндійське коріння, мешкає в Європі (головне скупчення в Румунії, Словаччині, Угорщині), в Західній Африці, Південній і Північній Америці, Австралії. Цигани послуговуються циганською мовою, яка є однією з індійських (індоарійських) мов.

Ромська нація подарувала світові чимало знаменитостей і талантів. Серед них, приміром, Чарлі Чаплін. Кармен Амайя, Ерік Кантона, Елвіс Преслі, Джанго Рейнхардт, Броніслава Вайс (Папуша), Ронні Вуд, Софія Ковалевська, Боб Хоскінс, Йоганн Тролльман, Тайсон Ф'юрі та інші. 

Згідно з офіційними даними, в Україні мешкає майже 48 тисяч циган. Називаються і неофіційні цифри – понад 100 тисяч. Найбільше їх на Закарпатті – до 20 тисяч (до речі, це єдина область, де роми проживають компактно), в Донецькій, Дніпропетровській та в Одеській областях. Вважається, що вперше цигани з'явилися в Україні у 15-16 ст. — спочатку в Бесарабії та в Криму.

За будь-якої влади цигани зазнавали утисків і дискримінації. Їх змушували залишати кордони тієї чи іншої держави, видавали закони про примусове оселення, або й взагалі знищували. Під час Другої світової війни нацистами було вбито понад мільйон ромів (щороку 2 серпня відзначається Міжнародний день Голокосту ромів). 

Цигани вирізняються своєрідним одягом, мають багатий фольклор, зокрема, у ділянці народної поезії (особливо казки), музики, танцю. Циганські мотиви мали вплив на музику й літературу.  В Україні вони є в творчості Степана Руданського, Михайла Старицького, Миколи Гоголя, Івана Франка та ін.

Міжнародний день ромів бібліотека№13 відзначила в клубі пісні "Надія" відеочитанням "Аромат кочівного вогнища" та музичним номером.                    



Немає коментарів:

Дописати коментар