пʼятницю, 16 квітня 2021 р.

Культурна пам’ять стольного граду.

День пам’яток історії та культури відзначається в Україні, згідно з Указом Президента № 1062/99 від 23 серпня 1999 року, щорічно 18 квітня. У липні 2000 року набув чинності Закон «Про охорону культурної спадщини», який регулює правові, організаційні, соціальні та економічні стосунки у сфері охорони культурної спадщини з метою її збереження, використання об’єктів культурної спадщини в громадському житті. 

Нині в Україні нараховується 1399 міст і селищ і більше 8 тисяч сіл з цінною історико-архітектурною спадщиною. У столиці, зокрема, на державному обліку перебуває 675 пам’яток, із яких 390 – загальнодержавного, тобто національного значення. Два комплекси – собор Святої Софії з прилеглими монастирськими будівлями і Києво-Печерська Лавра занесені ЮНЕСКО до Списку світової спадщини.

Наша українська земля володіє унікальними об`єктами культурної спадщини, які мають тисячолітню історію та є надбанням та окрасою світової культури. Ці пам’ятки захоплюють, дивують, надихають –  несуть генетичну пам'ять української нації, і наш обов’язок зберегти ці святині для наших нащадків.

Столиця України хоч і не є однією з найдавніших у світі, вона несе в собі масу таїнств, загадок і, звичайно ж, у зв’язку з насиченою історією міста, на його території розташовано безліч історичних та архітектурних пам’яток. Це древні собори, пам’ятники, парки, навчальні заклади, що збереглися з середньовіччя до наших часів і інші споруди, які не мають аналогів у всьому світі. 

До Дня пам’яток історії та культури бібліотека №13 підготувала книжково-ілюстративну виставку "Культурна пам’ять стольного граду".      



Немає коментарів:

Дописати коментар