середу, 24 лютого 2021 р.

Слава Лесі Українки вічно з нами буде

                                       

Леся Українка — без перебільшення одна із найвизначніших постатей в історії української літератури. Її ставлять в один ряд із геніальними Тарасом Шевченком та Іваном Франком.

Леся Українка, наділена потужними і стійкими громадянськими почуттями, високим благородним обов’язком, вірно і повноцінно служила людям, віддаючи свої сили, знання, енергію, талант боротьбі за їхнє щастя, за наближення і торжество на землі справедливості, добра, гуманістичних ідеалів. Літературна спадщина Лесі Українки – органічна і невіддільна складова частина української літератури й культури.

До 150-річчя з дня народження Лесі Українки бібліотека №13 підготувала книжкову викладку "Слава Лесі Українки вічно з нами буде".                             


Н. Іщук-Пазуняк «Леся Українка: Ідея свободи України у спектрі світової цивілізації. - К.: Видавництво імені Олени Теліги, 2008. - 432 с.

Книжка професора, доктора філософії зі США Н. Іщук-Пазуняк, де зібрано її філологічний науковий доробок, містить у собі порівняльне дослідження особливостей драми-феєрії «Лісова пісня» в колі західноєвропейських і українських драматичних творів, а також серію статей, присвячених проблемам творчости Лесі Українки. В Україні літературознавчі й мовознавчі дослідження Н. Іщук-Пазуняк друкуються вперше. Видання призначене для школярів, гімназистів, учнів ліцеїв і коледжів із поглибленим вивченням української літератури, педагогів, студентів і викладачів вищих навчальних закладів, усіх шанувальників українського слова.

Українка Леся. Сюжети з життя в ілюстраціях і документах: фотокнига / упоряд. Н. Чіп, І. Веремєєва. – К.: Спалах, 2001. – 168 с.

Фотокнига «Леся Українка. Сюжети з життя» - це нова цікава розповідь про всесвітньо відому українську поетесу, її життя, коло її близьких та друзів, середовище, що живило і надихало її талант.
Розповіді Лесиної сестри Ольги Косач-Кривинюк з її ґрунтовного нью-йоркського видання «Леся Українка. Хронологія життя і творчості» (ще не виданого в Україні), листування молодшої сестри Ізидори Косач-Борисової з науковцями київського Музею Лесі Українки дозволяють читачеві максимально наблизитись до Постаті геніальної поетки, поринути в часі у світ її дум і мрій…
Книга, побудована на оригінальних документах та фотознімках з фондів Музею, становить інтерес для науковців, викладачів української літератури, студентів гуманітарних вузів, учнів, широкого кола читачів.

Леся Українка. Мрії зламане крило. Збірник творів документів і спогадів. - К. : Веселка, 1993. - 222 с.

Ця оригінальна за композицією книжка про життя і творчість Лесі Українки складається з чотирьох розділів, який відкривається невеличким цікавим есе, а далі йдуть документи, фото, спогади про поетеси, фрагменти з листів, її вірші, прозові оповідки. 
Книга «Мрії зламане крило» дає юному читачеві цілісне уявлення про становлення великого митця і, головне, – пробудить інтерес до подаьшого самостійного вивчення творчості великої дочки українського народу.

Л. Мірошниченко. Над рукописами Лесі Українки: нариси з психології творчості та текстології / Л.П. Мірошниченко. – Київ, 2001. – 262 с.

Монографію присвячено мало розробленій і цікавій темі літературознавства – психології творчості крізь призму рукописного тексту. Комплексне, системне вивчення рукописів Лесі Українки дозволило авторові максимально наблизитись до осягнення психології творчості письменниці, простежити генезу творчої думки й почуття, усвідомити в загальних рисах індивідуальну природу особистості письменниці та її творчого процесу.

М. Горянич. Леся Українка і я: оповідання. - К.: Гамазин, 2016. - 48 с.

Як отримати 12 балів з літератури? Де знайти додаткову інформацію про того чи іншого письменника? У цій книжці ти дізнаєшся про життя та творчість видатної поетеси Лесі Українки, її мужність перед обличчям долі. Ти зможеш сам розібратися, у чому життєвий та творчий подвиг цієї тендітної дівчини.

Немає коментарів:

Дописати коментар