четвер, 21 січня 2021 р.

Єдина і соборна

                                

Щороку в січні відзначається День Соборності України – одне зі знакових свят українського державотворення після Дня Незалежності. Це свято символізує єдність українських земель і відіграє значну роль в історії нашої країни.

День Соборності України щороку відзначається в одну й ту ж саму дату – 22 січня. Саме цього дня у 1919 році було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки.

Головною традицією у День Соборності є утворення "живого ланцюга" єднання. Вперше така масова акція відбулася 22 січня 1990 року – у 71-ту річницю Акта злуки. Тоді понад мільйон людей, узявшись за руки, утворили безперервний ланцюг від Києва до Львова. Акція стала яскравим проявом єдності, прагнення українського народу до свободи.

До Дня Соборності України бібліотека №13 підготувала інформаційну панораму «Єдина і соборна».


Капранови брати. Мальована історія Незалежності України – К.: Гамазин, 2013. – 80 с.

Незалежність не впала з неба – державницька традиція живе на наших землях зі скіфських часів і фактично не переривалася до 1991р. Короткий і зрозумілий виклад подій минулого разом із мальованими історіями дозволить читачам легко зорієнтуватися у такому складному питанні, як походження Української держави та боротьба за її встановлення, а пантеон героїв дасть приклад для наслідування. Це – книжка для дорослих і дітей, для батьків, які хочуть, щоб їхні нащадки виросли українцями.            

Тема "Соборність України" розкрита на 58 с.

Шаповал Ю. Мить історії: 366 мініатюр про людей і події. – К.: Парламентське видавництво, 2019. – 400 с.

Ця книжка відомого українського історика є результатом його подвижницької науково-популяризаторської, просвітницької праці на українському радіо. Кожна мініатюра - це філігранний есей, сповнений живої, свіжої інформації й водночас освітлений мудрим, часом іронічним, поглядом автора, що ховається здебільшого за подіями й персонажами, а проте присутній у всьому - і в доборі матеріалу, і в оригінальних ракурсах його висвітлення, своєрідній авторській мові й талановитому літературному стилі. Кожній мініатюрі відповідає один день календаря, що додає книжці додаткової внутрішньої динаміки та інтриги. 

Тема "Соборність України" розкрита на 32 с.

Гудзь В. Історія України. – К.: Слово, 2003. - 616 с.

У книжці вміщено завдання для закріплення знань, хронологічну таблицю, документи, мапи, ілюстрації, тобто забезпечення використання повного комплексу основних методів навчання: словесного, наочного і практичного.  

Тема "Соборність України" розкрита на 308 с.

Косик В. Україна. Довга і важка боротьба за існування. - К.: Києво-Могилянська академія, 2014. - 277 с.

Книжка Володимира Косика, відомого українського історика, фахівця з історії французько-українських взаємин, який мешкає у Франції, містить стисливий виклад матеріалу з історії України від найдавніших часів до здобуття нею незалежності.  

Тема "Соборність України" розкрита на 56 с.  

Уривалкін О. Історія України – К.: КНТ, 2007. - 436 с.

Автор на базі новітніх джерел та досліджень, як вітчизняної, так і зарубіжної історичної науки, пропонує читачам посібник з історії України кінця XVII - початку XXI століття. У виданні проаналізовано події політико – соціального, економічного характеру, особливості духовного розвитку суспільства, взаємини України з сусідами, викладено динаміку боротьби за державність, успіхи та втрати на цьому шляху. Посібнику властиві неупередженість, об'єктивність поглядів, прагнення оптимально поєднати факти і тенденції. Видання розраховане на широкий читацький загал: студентів вищих та середніх навчальних закладів, учнів шкіл, гімназій і ліцеїв, а також всіх тих, хто цікавиться історією України, в якій поєдналися закономірності й суперечності, геополітичне положення держави і ментальність народу, геніальні прозріння й помилки вождів, впливи близьких і далеких сусідів. Все це наша історія, і потрібно її знати в усій повноті та складності такою, якою вона була, якою її сприймали наші попередники.              

Тема "Соборність України" розкрита на 152 с.

Поле битви – Україна. Від «володарів степу» до «кіборгів». Воєнна історія України від давнини до сьогодення. - Харків.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. - 352 с.

Найвагоміший історичний проект десятиліття. Мета книжок цієї серії — розказати про українське минуле, опираючись на факти, а не на вигадки чи ідеологічне замовлення. Для того щоб створювати майбутнє, потрібні не лише воля і хоробрість, не лише наполегливість та щоденна праця, але й знання про нашу історію. 

Тема "Соборність України" розкрита на 277 с.                                                                              

Немає коментарів:

Дописати коментар