вівторок, 5 травня 2020 р.

Міжнародний день боротьби за права осіб з інвалідністю

#бібліотеки_Соломянки #бібліотека_13 #бібліопідвальчик_на_відрадному #бібліотека_і_карантин #бібліотека_onlinе


    Міжнародний день боротьби за права осіб з інвалідністю.
    Як завжди в цей день у бібліотеці 13, або поза межами бібліотеки відбувались благочинні акції дарування книг, принесених в дар бібліотеці користувачами, приділення уваги читачам з обмеженими можливостями, які, як ніхто, потребують підтримки оточуючих.
    Ми повинні розуміти і сприймати належним чином осіб з інвалідністю. І це свято можна назвати одним із способів звернути увагу суспільства на існуючу проблему.
    Адже така категорія людей є повноцінними членами суспільства. Однак часто їх права порушуються більше, ніж права інших людей. І це не повинно залишатися без уваги.
    За офіційними даними, в Україні проживають близько 2,5 мільйонів людей зі статусом осіб з інвалідністю. Щороку їх кількість збільшується.
    Україна взяла на себе і виконує конкретні зобов'язання щодо матеріального забезпечення людей з інвалідністю, створення для них необхідних правових, соціально-побутових умов життя, надання низки пільг, конституційно гарантувала на рівні з іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства. За останні 10 років державою створено комплекс законів, які регулюють більшість аспектів життя людей із інвалідністю. Зокрема, це закони України:
  - "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні"
 - "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"
  - "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали — внаслідок Чорнобильської катастрофи"
  - "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам"
 - "Про психіатричну допомогу» та інші нормативно-правові документи.
    Створення робочих місць для людей із інвалідністю - питання, яке потребує першочергового вирішення, адже розміру пенсії чи соціальної допомоги недостатньо для гідного існування людини в суспільстві і, як наслідок, це не дає змоги почувати себе повноцінним членом суспільства.
    Вони не вимагають до себе жалю, тому що, як ніхто інший, давно усвідомили що це шлях в нікуди. Вони пристосовуються, як можуть, зі всіх своїх сил. Так сталося, адже на їхньому місці могла би опинитися будь-яка інша людина. І для їх виживання не потрібно щось особливе, лише елементарне - можливість жити, жити серед людей, бути в суспільстві і відчувати себе людьми, як і всім нам.
    Як і інші соціально пригноблені категорії, інваліди об'єднуються в первинні організації для того, щоб виражати свої погляди, вимагати дотримання своїх громадських прав. Як правило, цього дня проводяться різноманітні форуми, публічні дискусії, у ході яких окреслюються тенденції, шляхи та засоби, якими інваліди та їхні родини можуть досягти духовної та матеріальної незалежності в житті.
    У цей День всі повинні долучитися до такої міжнародної ініціативи і побажати всім, хто не байдужий до цієї проблеми, сил і здоров’я, засобів і успіху. Захищаючи гідність інвалідів, ми захищаємо своє людське обличчя. Інвалідність - це не вирок. Практика показує, що інваліди можуть бути і стають повноцінними і високо ефективними членами суспільства, відмінними фахівцями і навіть політиками, економістами, соціально активними і життєствердними людьми, які надихають багатьох, в тому числі і абсолютно здорових членів нашого суспільства.
    Тому метою Дня боротьби за права осіб з інвалідністю є сприяння більш глибокому розумінню проблем, пов’язаних з інвалідністю, і мобілізація підтримки прав, гідності і благополуччя осіб з інвалідністю. Люди з обмеженими можливостями мають такі ж права на працевлаштування, доступну освіту і інфраструктуру, як і інші категорії громадян.
    На жаль, життя людей з обмеженими фізичними можливостями продовжує залишатися дуже складним. Такі проблеми, як недолік спецпристосувань для пересування, складність отримання освіти, брак робочих місць і невелика грошова допомога, позбавляють осіб з інвалідністю можливості вести повноцінний спосіб життя й ізолюють їх від суспільства.
    Тим часом, хоча інваліди обмежені фізично, вони безмежні у своїх здібностях, талантах і прагненні до самовираження. Завдяки величезній силі духу й волі, ці люди досягають успіхів у найрізноманітніших сферах: науці, підприємницькій діяльності, художній творчості, мистецтві, спорті. Час показав, що дуже часто люди з обмеженими фізичними можливостями можуть досягти навіть більшого, ніж зовсім здорові люди.
  Будьмо доброзичливими, милостивими і поблажливими!


Немає коментарів:

Дописати коментар