субота, 2 травня 2020 р.

Мама всія України – мама Нонна

#бібліотеки_Соломянки #бібліотека_13 #бібліопідвальчик_на_відрадному 
#бібліотека_і_карантин #бібліотека_онлайн

    "Мама всія України - мама Нонна"
    До ювілею актриси, а також 100-річчю театру імені Івана Франка присвячена нова книга, яка нещодавно вийшла у серії "Бібліотека Дзеркала тижня" (спільно з видавництвом журналу "Райдуга") – "Народна артистка. Про Нонну Копержинську» автора Олега Вергеліса — українського журналіста, театрального і кінокритика, мистецькоги оглядача, письменника, публіциста, редактора відділу культури тижневика «Дзеркало тижня», педагога, Заслуженого журналіста України, Члена Національної спілки театральних діячів України та Національної спілки журналістів України. 
  Це - книга-подорож у творчий світ народної артистки України Нонни Копержинської. Найяскравішими виразними засобами її лицедійської палітри якраз і були - народність, достовірність, характерність, комедійність. 
  Народ обожнював та постійно цитував її героїнь з фільмів "За двома зайцями" та "Королева бензоколонки". А театрали прагнули не пропустити жодної прем'єри в Театрі Франка за її участі. У книзі "Народна артистка" є авторська спроба нагадати і про інші, маловідомі ролі великої актриси. З’являючись у кадрі на кілька хвилин, незрівнянним перевтіленням Нонна Кронідівна завжди осявала кожну стрічку. Зухвала і запальна, надзвичайно талановита, однаково переконливою вона була, перевтілюючись у підпільниць і доглядальниць, баронес і вчительок, сусідок-бублейниць і медсестер. Деякі репліки її героїнь не просто стали крилатими, а пішли у народ.
  В українському театральному та кіномистецтві народна артистка Нонна Копержинська в загальному творила пів століття. У столичному Театрі імені Франка Копержинська грала в основному в спектаклях за п'єсами українських класиків. Зокрема, вона зіграла у виставах «Пора жовтого листя», «Безталанна», «Дороги, які ми вибираємо», «Тил», «Калиновий Гай», «Фараони». Критики відзначали, що актриса часто грала маленькі ролі, але завжди була центром постановок. Магнетична артистка, була максимально достовірна в кожному сюжеті. Копержинській не треба було нічого зображувати. Вона «була» — і все тут! Це як повітря, як сонце. Як трава, земля — була, жила, дихала, лаялася, любила, ображалася і прощала.



Немає коментарів:

Дописати коментар