четвер, 7 травня 2020 р.

День матері

#бібліотеки_Соломянки #бібліотека_13 #бібліопідвальчик_на_відрадному #бібліотека_і_карантин #бібліотека_onlinе#день_матері#пісні_про_маму

    День матері – одне з найбільш зворушливих свят, тому що кожен з нас з дитинства і до своїх останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ своєї мами, яка все зрозуміє, пробачить, пожаліє і буде сильно любити, незважаючи ні на що. Найважливіші в цей день увага і щира подяка мамі за життя.
    У всіх країнах світу в цей день дякують матерям за виховання, любов, турботу і ласку. У День матері хочеться подарувати все що у нас є. Тепло, щирість душі, найніжнішу пісню, головне, щоб було кому, щоб встигнути висловити свої найкращі почуття.
    Пісня про маму посідає особливе місце в культурній спадщині українців. Про неньку складено чимало композицій – і вони не тільки для дітей, а й для дорослих. Пам’ятайте, що для мами ви завжди будете маленькими шибениками, тому вона й хвилюється за кожен ваш крок. Не дратуйтеся, а зрозумійте та подякуйте матусі за її любов!
    Пісні про маму – це один зі способів висловити свою вдячність найріднішій людині в світі, тож не дивно, що українська музика багата на сумні та веселі композиції про неньку.
    З нагоди Дня матері бібліотека 13 зібрала та підготувала невеликі уривки з пісень про матусю. Це тематика чергового заняття клубу пісні "Надія" бібліотеки. Ми не професійні співаки, а аматори, але це не головне. Важливо, щоб слова линули від душі.
    Чи не найвідоміша композиція, присвячена мамі, – знаменита “Рідна мати моя” (“Пісня про рушник”), слова якої написав А. Малишко, музику – П. Майборода. Цей твір - сповідь-спогад ліричного героя, у якій матір дарує синові рушник, вишитий як символ життєвоï дороги. Рушник пов'язаний із життєвою долею ліричного героя і з образом його матері. Цей образ — символ чистоти і любові, матері-берегині, яка дала життя, формувала почуття, творила людину. Ліричний герой поезіï з великою теплотою згадує свою матір.
    "Росте черешня в мами на городі" - слова М.Луківа, музика А.Горчинського.
    Пісня «Росте черешня в мами на городі» суголосна з менталітетом українців, недарма ж тема матері, родини – одна з головних в українському фольклорі, та й для сучасних авторів і виконавців є досить популярною.
    У пісні – і відчуття нашої глибокої провини перед матерями за неминучу неповноту спілкування, за швидкоплинність зустрічей, і каяття за щось недосказане, не зроблене своєчасно, і схиляння перед духовною й моральною висотою старенької матері, і потрясіння в той страшний день материної смерті…
    "Пісня про матір" - слова Б. Олійника, музика І. Поклада. Виконання Н. Матвієнко пронизує до сліз, до душі. Матері, яких уже немає з нами, це наш вічний сум.
    Популярна українська пісня "Чорнобривці" - слова М. Сингаївського, музика В. Верменича. Першим виконавцем її став К. Огнєвий. За словами автора він мав близько 10 варіантів цієї пісні, проте серед усіх інших обрав найбільш нейтральне забарвлення.
    "Ніби вчора" - слова П. Запотічного, музика І. Білозіра. Окрім ансамблю "Ватра" та інших виконавців цю пісню неперевершено співає В. Зінкевич. Як мама зістарилася, син викопав їй криницю на подвір’ї, аби не носила воду здаля. А про українські пісні мовив: "Ми є сила хоча б тому, що маємо таку пісню, де три хвилини не просто забави, а нашої суті".
    З Днем Матері!






Немає коментарів:

Дописати коментар