пʼятницю, 3 квітня 2020 р.

День в історії

    Ми підібрали найбільш цікаві і незвичайні факти, яким є 3 квітня днем ​​в історії, які 3 квітня події вплинули на сучасне життя. Ця стаття про народні прикмети на 3 квітня, на які варто звернути увагу, і що говорить про 3 квітня народний календар.
Вас цікавить яке 3 квітня свято у світі?
    Сьогодні Всесвітній день вечірки. У світі святкують таке неофіційне свято або Всесвітній день паті, відомий ще як P-Day. А ще Водопілля, або іменини Водяного — за переказами 3 квітня уся водна живність (Водяний, русалки та інші міфічні істоти) прокидаються після зимової сплячки.
    Нині День народження мобільного телефону — у 1973 році інженер компанії Motorola Мартін Купер уперше зателефонував в офіс із першого мобільного телефону Motorola DynaTAC 8000X, що важив тоді 2,5 кг.
    Також сьогодні День народження кавомолки, День народження штрих-коду, День бодіарту, День поклоніння Wi-Fi, День завзятого любителя безалкогольного пива, День змішування різнокольорових лаків.
    3 квітня події в історії мали певний вплив на весь сучасний світ. 3 квітня в історії світу відзначилось важливими фактами, про які слід згадати.
    1043 рік — Едуарда Сповідника коронували на Англійська престол.
  1502 рік — початок четвертої експедиції Христофора Колумба до земель Америки.
  1559 рік — підписали Като-Камбрезійський мир, який завершив Італійські війни 1494-1559 рр.
    1879 рік — Софія проголошена столицею Болгарії.
  1885 рік — німецький винахідник Готліб Даймлер отримав патент на перший одноциліндровий двигун внутрішнього згорання з водяним охолодженням.
   1910 рік — перше сходження на найвищу вершину на Алясці — Мак-Кінлі (6193 м).
  1918 рік — Перша світова війна, західний фронт: французький маршал Фердинанд Фош призначений головнокомандувачем військ Антанти.
  1919 рік — українську Асканію-Нову оголошено офіційно заповідником.
  1933 рік — у Херсоні український хірург Юрій Вороний першим у світі здійснив клінічну пересадку нирки.
  1948 рік — Гаррі Трумен ухвалив «план Маршалла».
 2007 рік — французький пасажирський швидкісний поїзд «TGV» встановив новий світовий рекорд швидкості — 574,8 км/ч.
    А хто святкує 3 квітня День ангела? Православні віряни відзначають День ангела з часів хрещення Київської Русі. Оскільки в той час існувала традиція давати 3 квітня імена по святцях. Ми розповімо, які є в церковному православному календарі на 3 квітня імена для дівчаток і хлопчиків. 
    У вівторок 3 квітня іменини чоловічі можуть відзначати власники таких імен: Володимир, Вольдемар, Кирило, Серафим, Фома, Яків.
Жіночих імен для святкування Дня ангела 3 квітня в календарі не представлено. Тому тим, хто роздумує, як назвати дівчаток на честь Ангела хранителя, їхні іменини необхідно перенести на вісім або сорок днів. У першому разі — це дата, коли назвете. У другому — хрещення дитини за православною традицією.
    В цей день народилися знаменитості, про яких чули всі і які внесли свій вклад як у світову історію, так і в історію кіно, музики і літератури.
  1778 рік — П’єр-Фідель Бретон, французький епідеміолог, який у 1825 році здійснив першу успішну трахеостомію.
  1798 рік — Чарльз Уїлкс, дослідник Антарктиди, на честь якого назвали велику Землю Уїлкса.
  1873 рік — Ян Янський, чеський лікар, який відкрив разом із К. Ландштайнером 4-ту групи крові і запропонував класифікацію груп крові.
  1918 рік — Олесь Гончар (Олександр Терентійович Гончар), український письменник.
 1923 рік — Світозар Кузьмич Русаков, художник-мультиплікатор, який створив Вовка і Зайця («Ну, постривай!»), «Пригоди Буратіно» тощо.
 1924 рік — Марлон Брандо, американський актор. Номінований вісім разів на премію Оскар, і двічі її отримав.
  1958 рік — Алек Болдуін, американський актор.
  1961 — Едді Мерфі, американський актор.
  1972 рік — Дженні Гарт, американська актриса.
   3 квітня народний календар відзначає день Кирила Катаника, Кирила, день Кирила-Дери полоз, Фомін день — так 3 квітня називали у старовину. На Качальника було прийнято в останній раз кататися на санях, після їх чистили, сушили і прибирали до зими. Дітям 3 квітня говорили: «Хоч ревом вий, хоч криком кричи, а після Катаника санки не одержиш». З 3 квітня у дітвори починалися нові розваги, ігри у дворі. У цей день змінювали взуття з валянок на постоли з берести. Вважалося, що в 3 квітня не можна дивитися на падаючі зірки. Народні прикмети на 3 квітня говорять про таке:
Гроза 3 квітня — рік буде врожайним.
Сильний сокорух у берези — літо буде непогожим.
Цвіте мати-й-мачуха — з кожним днем ​​буде все більше тепла.
З’явились перші комарі — до потепління.
Сині хмари на небі — буде тепло, але дощитиме.
Жовті промені у висхідного сонця — погода буде радувати.
Синиця заспівала в цей день — тепло зазиває.


Немає коментарів:

Дописати коментар