середа, 8 квітня 2020 р.

8 квітня - День Янгола Алли

#бібліотеки_Соломянки #бібліотека_13 #бібліопідвальчик_на_відрадному #бібліотека_і_карантин #день_янгола 

    8 квітня - День Янгола Алли. Це жіноче ім'я, широко поширене серед слов'янських народів. Походить через посередництво грец. Αλλη (буквально «інша»), з гот. Alls. Православна Церква зазвичай зв'язує це ім'я зі святою Аллою, вдовою готського вождя, котра жила в IV столітті на території сучасної України і була замучена за часів Атанаріха.
    Алли не схожі на більшість дівчат. Вони енергійні, владні і яскраві. Їхнє ім’я підштовхує до популярності, публічності, лідерства. Втім, як і у всіх жінок, у Аллочок є свої слабкості. Якщо придивитися, можна їх легко помітити. Ми розповімо, що означає ім’я Алла.
    Існує кілька версій походження жіночого імені Алла. За однією з них, першою його носила доісламська богиня Аллат. В перекладі з арабської це слово означає «богиня».
    За іншою версією, жіноче ім’я Алла має грецьке коріння. Спочатку воно було простим словом, яке позначало «інша». Вперше згадується в тексті Созомена про 26 готських мучеників. У творі не було написано про якусь конкретну жінку, просто говорилося про даму, ім’я якої не знав ніхто. Мабуть, була допущена помилка при перекладі тексту з давньогрецької мови, зате саме ця помилка стала утворенням жіночого імені Алла.
    З готської версії можна дізнатися, що ім’я позначає «вміє все», «на всі руки майстриня». У стародавніх євреїв значення збігається з версією азіатських країн і має позначення «богиня». Але у багатьох іудеїв слово асоціюється з фісташками і на івриті означає «фісташкове дерево».
    Часто в написанні імені постає питання: Алла чи Ала, як правильно? Алла – правильний варіант письма цього імені в сучасній українській мові. Саме його рекомендують словники української мови і його потрібно використовувати при заповненні офіційних документів. При цьому написання імені повинно співпадати з написанням його в паспорті.
    Православна церква святкує іменини св. Алли 8 квітня.
    Готська церква святкувала 23 жовтня.
  Скандинави відзначають день Алли 31 січня.  Виходячи з історичних даних, носії праіндоєвропейської мови вірили в богинь Долі з іменами Белла і Алла. За своєю могутністю вони перевершували навіть верховне божество. Ось як іншими мовами звучить і пишеться це ім'я. Англійська Alla -Алла.
Китайська 另一种 Лин-и-чун.
Корейська 기타 Кіра.
Японська 其の他 Соната.
Грецька Αλλη Алла.
Арабська علاء Алаа.
    Свята покровителька носійок цього імені — Алла Гофська. Вона була серед 26 мучеників, яких вбили за часів правління Атанаріха за прихильність християнській вірі. Алла володіє непохитною вдачею, вона наполеглива, цілеспрямована, ця жінка гордовита і нікому не дасть себе в образу, має високу самооцінку, воліє вирішувати всі свої проблеми самостійно, не боїться брати на себе відповідальність.
    Аллу залучають ризиковані проекти з досить швидким грошовим обігом. Алла володіє сильним вольовим характером. Вона вперта і завжди вірна своїм переконанням. Нерідко може проявляти грубість до людей, які не поділяють її думки. Але завдяки старанню і старанності ця жінка досягне успіху. Не один раз їй доведеться вибиратися з різних неприємностей, але цілеспрямованість і завзятість дозволять Аллі самостійно вирішити всі проблеми.
    Алла ніколи не приймає подачок, вона володіє залізною хваткою, яка допомагає незважаючи ні на що досягти бажаної мети. Ця жінка ніколи не береться за справу, якщо не вірить в її успіх. У неї дуже важкий і часом нестерпний характер, така дама вимоглива, не упустить можливості дати пораду або ж насварити за свавілля. Сама в роботі віддає всю себе, доводячи власний організм до неймовірної втоми, того ж вимагає від підлеглих.         Відомі люди з іменем Алла.
    Алла Горська — українська художниця.
 Алла Чурикова — український режисер, художник-мультиплікатор.
    Алла Ярошинська — політик, публіцист, доктор філософії.
 Алла Мігай — українська телеведуча, тележурналіст, казкарка, дитячий композитор.
  Алла Бойко — український педагог, член-кореспондент Академії педагогічних наук України.
    Алла Свашенко — український мовознавець.
    Алла Мазур — українська телеведуча.
    Алла Кудлай — українська співачка.
    Іменем Алла названо місто в Бутані.
   Шановні тезки! Нехай вас під своїми крилами береже Янгол і пошле добру долю!


Немає коментарів:

Дописати коментар