вівторок, 31 березня 2020 р.

Микола Васильович Гоголь


    Микола Васильович Гоголь народився 20 березня (1 квітня) 1809 року (за іншими даними 19 березня (31 березня) 1809) в містечку Великі Сорочинці Полтавської губернії. Саме сьогодні, 31 березня, хочемо запропонувати вам цікаві факти про Миколу Гоголя - кумира літературного Петербурга, який мавпував Росію й оспівував тодішню Малоросію, який викликав захват і обурення сучасників. Нащадкам він залишив ідею національного визволення і майже містичну біографію. Факти про автора «Тараса Бульби» і «Вечорів на хуторі поблизу Диканьки» не менш цікаві, ніж легенди.

    Факти з життя Миколи Гоголя:
  Микола Гоголь – класик російської літератури родом з Полтавщини. Справжнє прізвище письменника – Яновський, однак відомо, що він використовував ще 7 псевдонімів. Село Василівка, в якому народився Микола Гоголь, нині має назву Гоголівка або Гоголеве. У Гоголя було 5 братів і 6 сестер, однак більшість із них померли в дитячому віці. Сестрам Гоголя дістався особливий брат, який сам кроїв для них сукні й в’язав на спицях!
  Кулінарія – ще одна пристрасть письменника поруч з рукоділлям. Умінням готувати галушки він проявив себе як справжній полтавець. Гоголь-моголь – так письменник жартома називав свій авторський напій, яким пригощав друзів. Інгредієнти цього «гоголю-моголю» - ром і козяче молоко. Сором’язливість змушувала письменника ніяковіти у товаристві з незнайомцями. Однак це не завадило йому подорожувати Європою і навіть відвідати Єрусалим у якості паломника. Мандрівки прекрасними країнами Гоголь здійснював за кошт знайомих, які погоджувались узяти його з собою. Не маючи заощаджень, він оплачував своє утримання байками, якими потішав компанію. У довгій дорозі цікавий співрозмовник – на вагу золота.
  Довгий ніс – причина страждань сором’язливого Гоголя. На його прохання художники змінювали форму носа у прижиттєвих портретах. Робили це кожен по своєму, тому обличчя письменника на картинах буває різним. Маленький зріст письменника теж не додавав йому впевненості у житті. Та це не завадило Гоголю-ліцеїсту опанувати студентську сцену. З неї він викликав сміх не зовнішнім виглядом, а гострим слівцем і чудовою акторською грою.
  Пропозицію руки і серця видатний письменник зробив раз за все життя, але отримав відмову. Ім'я його обраниці – Анна Вільєгорська, яка не погодилась на шлюб із Гоголем за 2 роки до його смерті.
  Шкільні успіхи Гоголя зводились до гарного малювання, а ось за писемні твори вчителі високих оцінок не ставили. Дебют письменника – поема «Ганц Кюхельгартен», також не отримала схвалення московських критиків. У розпачі молодий Гоголь викупив усі примірники книги і спалив їх! Так само він неодноразово спалював «Мертві душі»! Перед написанням «Тараса Бульби» Микола Гоголь три місяці гостював на Волині, яку згодом там і змалював. Долоні дорослого Гоголя часто бували липкими від цукру. Автор «Ревізора» був знаним солодкоїжкою і завжди тримав під рукою шматочки рафінаду.
  Микола Гоголь не переймався зовнішнім виглядом – його пожитки, які впорядковували після смерті, виявились просто купою зношеного одягу. Все майно, що залишилось після письменника, оцінили в менш, ніж 44 рублі. Жалюгідна сума, якщо зважити, що на благодійність Гоголь жертвував тисячами. Пушкін подарував Гоголю не лише сюжет повісті «Мертві душі», а й мопса на кличку Джозі. Собака став улюбленцем письменника, але той дбав про тварину ще гірше, ніж про себе. Смерть Джозі після тривалого недоїдання штовхнула генія до депресії.
  Сюжет повісті «Вій», за словами автора – дослівний запис народних переказів, а не його творчість. Проте досі жоден дослідник не знайшов бодай натяків про Вія у фольклорі. Гарний почерк, за словами письменника, він виробив під час праці держслужбовцем. Це все, що подарували йому 3 роки офісної роботи. Заповіт Микола Гоголь написав за 7 років до смерті.
  За 9 днів до смерті письменник спалив усі папери зі свого портфеля (а разом з ними й другий том «Мертвих душ») й провів ніч у сльозах й молитві. Ймовірна причина смерті нашого талановитого земляка – добровільна відмова від їжі. Легенди про поховання письменника живцем (у стані коми або летаргічного сну) вже спростовані.

Немає коментарів:

Дописати коментар