пʼятниця, 6 грудня 2019 р.

Я – українець. Є у мене право


   День прав людини — міжнародне свято, що відзначається 10 грудня за пропозицією Генеральної асамблеї ООН, знаменуючи річницю ухвалення Асамблеєю Загальної декларації прав людини в 1948 році.


    Вперше про права особистості заговорили французькі просвітителі Вольтер і Жан Жак Руссо. 10 грудня 1948 року Організація Об'єднаних Націй прийняла Загальну декларацію прав людини, що проголошує права особистості, цивільні і політичні права і свободи (рівність всіх перед законом, право кожного на свободу і особисту недоторканність, свободу совісті та інші). У Декларації заявлено також, що всі люди мають рівні права, які не залежать від їх особових відмінностей і від різниці в політичних системах їх країн. 


   Загальна декларація прав людини є видатним документом в історії людства. Цим документом закріплено, що права людини – невід’ємний елемент людської особистості і людського буття. Загальною декларацією прав людини започатковано процес створення системи міжнародних стандартів у галузі прав людини, набуття ними універсального характеру.

Бібліотечні джерела:
Дахно І. Історія держави і права - К.: Центр навчальної літератури, 2006р.
Кельман М. Загальна теорія держави і права - К.: Кондор, 2006р.
Копиленко О. Правознавство - К.: Професіонал, 2007р. 
Орлов П. Основи правознавства - Донецьк: Альфа-прес, 2004р.
Популярна юридична енциклопедія - К.: Юрінком Інтер, 2002р.
Юридична енциклопедія - К.: Українська енциклопедія, 1999р.

Немає коментарів:

Дописати коментар