вівторок, 19 листопада 2019 р.

Ми гідні жити в мирі та свободі

                     

    День гідності та свободи – одне зі знакових державних свят у новітній історії України. Воно приурочене двом революціям в Україні – Помаранчевій революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. Щороку цей день українці відзначають 21 листопада – в річницю початку Євромайдану. Свято затверджене указом президента України від 13 листопада 2014 року "Про День гідності і свободи".


    Метою запровадження пам’ятної дати, згідно із указом, стало утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття. Цього дня вшановується патріотизм і мужність громадян, які восени 2004-го та в листопаді 2013 – лютому 2014 року стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини й громадянина, національних інтересів Української держави та її європейського вибору.


    Євромайдан об’єднав увесь український народ навколо високої мети – відстоювання незалежності нашої держави, її розвитку в європейському співтоваристві, захисту демократичних цінностей, боротьбі за людську та національну гідність громадян України. Єдиним символом Революції гідності був прапор України. Єдиним духовним помічником і натхненником – національний гімн. Сотня активістів Майдану пожертвували найціннішим, що у них було. Вони віддали життя за своїх рідних та за кожного з нас. Вони стояли до кінця, не злякавшись погроз і пострілів. Одразу після перемоги Революції Гідності найкращі і найсміливіші майданівці вирушили прямо на фронт. Перші добробати кров'ю, пролитою за Вітчизну, вписали себе у сторінки нашої військової історії.
    Сьогодні боротьба за незалежність України та її суверенітет продовжується, і від зовнішньої агресії нас захищають такі ж патріоти й щирі люди, які були на Майданах міст та містечок нашої країни.

  Широкому колу читачів у читальній залі бібліотеки представлена виставка "Ми гідні жити в мирі та свободі".

Бібліотечні джерела:
Капустин В. За сценою Майдану - К.: Велес, 2014р.
Кардаш Л. Майдан: точка відліку - К., 2016р.
Майдан від першої особи - К.: Фенікс, 2016р.
Стражний О. Майдан. Події - К.: Дух і Літера, 2016р.

Немає коментарів:

Дописати коментар