пʼятницю, 11 жовтня 2019 р.

Ми правнуки славетних козаків


    14 жовтня вже багато років ми відзначаємо свято Покрови Пресвятої Богородиці або Святої Покрови, яке для усіх православних є одним з найбільших релігійних свят осені. Українцям здавна була притаманна особлива любов, шанування і благоговіння перед святою Богородицею. Адже своїми молитвами вона покриває нас від зла і завжди готова розпростерти Свій Покров над кожним з нас. 
   Сьогоднішній день також було проголошено Днем Українського козацтва. Для козаків свято Покрови було найбільшим значущим святом, вони вірили, що Свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали своєю заступницею і покровителькою. Історія українського козацтва – це одна з найвеличніших сторінок життя українського народу. Саме з козацького роду вийшли відомі всьому світу діячі національного відродження України. Й нині сотні тисяч нащадків козаків розвивають кращі традиції своїх предків, котрі є для них взірцем доблесті, шляхетності, відданості Вітчизні. 
   Саме тому День захисника України ми відзначаємо 14 жовтня, як символ нерозривного зв’язку всіх поколінь захисників України, як пам’ять про тих, хто в різний час захищав нашу землю від ворога і охороняє її зараз, коли на східних територіях України йде боротьба за її незалежність і суверенітет. 

 

    Сьогодні в бібліотеці 13 ми з дітьми садочку 398 зустрічали три свята: Покрови, захисника України та українського козацтва. Оглянули цікаву виставку-пошану про славетних воїнів, козаків. Тримали в руках булаву, з якою правили державою гетьмани. Ознайомились з цікавими історіями про козацьких ватажків та дізналися про Козацьку Пресвяту Покрову. А татам, братикам та дідусям, нашим захисникам, до свята розмалювали листівочки.














Бібліотечні джерела:
Барвінок 10/2017, 10/2016.
Календрук Т. Дітям про козаків - Львів: Апріорі, 2016р.
Киркевич В. Церква Покрови Пресвятої Богородиці - К.: Техніка, 1999р.
Коваленко С. Опис козацької України - К.: Просвіта, 2004р.
Коваленко С. Україна під булавою Б.Хмельницького - К.: Стікс-Ко, 2007р.
Мензатюк З. Наші церкви - К.: Соняшник, 2002р.
Чухліб Т. Гетьмани України - Русі - Донецьк: БАО, 2012р.
Щербак В. Українське козацтво - К.: КМ ACADEMIA, 2000р.
Яворницький Д. Історія запорозьких козаків - К.: Наукова Думка, 1990р.

Немає коментарів:

Дописати коментар