середу, 24 липня 2019 р.

Зі слів очевидців

    П’ять років війни. П’ять років боротьби нашого народу проти російської агресії на Сході України. У ці дні влітку 2014 року за населені пункти Луганської та Донецької областей тривала запекла боротьба. У боях українські воїни віддавали свої життя, але здобували перемогу – звільняли рідні міста.


    Сьогодні, 24 липня, місто Лисичанськ Луганської області відзначає 5-ту річницю визволення від незаконних збройних формувань. У період від 22 травня до 24 липня 2014 року Лисичанськ перебував під владою фіктивного новоутворення «Луганська народна республіка», доки не був звільнений Збройними силами України, зокрема батальйоном «Донбас» та 24-ю механізованою бригадою.


    Нагадаємо, що місто було звільнено 24 липня 2014 року. О 22:20 над міською радою міста Лисичанська було піднято державний прапор України. Підрозділи Збройних сил України, які залучаються до проведення АТО, звільнили місто від терористів.
   Убиті і поранені люди, зруйновані будинки і будівлі, підбита техніка, обірвані лінії електропередач — ці гіркі рядки історії Луганщина не забуде ніколи. Радість миру в наших серцях неминуче з’єднується зі скорботою за загиблими. Щира подяка всім, хто своєю мужністю та героїзмом повернув мирне життя в місто і подарував всім надію на спокій в Україні.



З історії м. Лисичанська

    ЛИСИЧАНСЬК (стара назва – Лисича Балка) – місто обласного підпорядкування Луганської області. Розташоване на правому березі р. Сіверський Донець. На території Лисичанська є чотири станції Донецької залізниці. Лисичанській міськраді підпорядковані міста Новодружеськ та Привілля. Чисельність населення — 123,9 тис. чоловік. Лисичанськ — найдавніше місто Донбасу. Датою заснування міста вважається 1710 рік. 


    Лисичанськ відомий як центр хімічної промисловості та нафтопереробки України. У місті працює краєзнавчий музей. Встановлено пам'ятник 1-й шахті на Донбасі. Лисичанська земля оспівана у творах видатного українського поета Володимира Сосюри. У м. Лисичанську народився полководець та громадський діяч Климентій Ворошилов. Перший рудник, перша шахта, перший досвід гірничої справи і виплавки чавуну на мінеральній основі – тільки цього було б досить, щоб вважати Лисичанськ одним із найбільш видатних в історичному плані міст Луганщини.


Бібліотечні джерела:
Енциклопедія сучасної України - К., 2016.
Миронова В. Люди Донбаса. Життя спочатку. - Харьків: Бібколектор, 2016.
Моя Україна - Харьків: Септіма, 2010.
Сосюра В. Поезії - К.: Дніпро, 1987.
Сосюра В. Поезії - К.: Веселка, 1989.
Третяк А. Подорож по Україні - К.: Авіаз, 2016.
Україна. Енциклопедія - Харьків: Фоліо, 2007.

Немає коментарів:

Дописати коментар