середу, 10 липня 2019 р.

УГВР: підпільний уряд і парламент, який керував УПА


    Українська Головна Визвольна Рада – підпільний парламент та уряд України. УГВР була створена для об’єднання всіх національно-визвольних сил українського народу, щоб з одного центру керувати визвольною боротьбою за Самостійну Соборну Українську Державу та проголосити світові волю українського народу.
   З 10 до 15 липня 1944 року біля с. Сприня Самбірського району відбувся Перший Великий З’їзд УГВР, на якому було прийнято: Універсал УГВР, Платформу і Устрій УГВР – праобраз Конституції УГВР та програму Парламенту, затверджено текст Присяги Вояків УПА. Тоді ж Президентом УГВР було обрано Кирила Осьмака, головою Генерального Секретаріату УГВР – командувача УПА Романа Шухевича.


    Основими цілями й завданнями УГВР були: 
1. Об'єднати і координувати дії всіх самостійницько-визвольних сил українського народу на всіх землях України та поза ними для національно-визвольної боротьби проти всіх ворогів українського народу.
2. Визначити ідейно-програмові напрямки визвольної боротьби українського народу.
3. Керувати всією національно-визвольною боротьбою українського народу аж до здобуття державної незалежності і створення органів незалежної державної влади в Україні.
4. Репрезентувати, як Верховний всеукраїнський центр, сучасну політичну боротьбу українського народу в краю і закордоном.
5. Покликати до життя перший український державний уряд та скликати перше українське всенародне представництво.


    Національно-визвольна боротьба під керівництвом УГВР тривала до середини 50-х років. Вона завершилася з арештом Василя Кука, останнього командира УПА та Генерального секретаря УГВР.


Бібліотечні джерела:
Бойко О. Історія України - К.: Академвидав, 2007.
Капранови Історія Незалежності України - К.: Гамазин, 2013.
Кормич Л. Історія України - К.: Алерта, 2004.
Сергійчук В. ОУН-УПА в роки війни - К.: Дніпро, 1996.
Файзулін Я. Україна у вогні минулого століття -  Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2015.
Яневський Д. Проект "Україна" - Харків: Факт, 2013.

Немає коментарів:

Дописати коментар