середу, 22 травня 2019 р.

Алмазна твердість слова


    Щорічно 24 травня у всіх слов’янських країнах урочисто прославляють святих Кирила і Мефодія — творців слов’янської писемності. Брати були православними ченцями,  у грецькому монастирі  створили  абетку.
   Слов’янська писемність була започаткована в IX столітті, близько 862 року. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на ім’я візантійця Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому в богоугодній справі освіти слов’янських народів старший брат Мефодій. Кирило створив слов’янську абетку на основі грецької, суттєво змінивши її, щоб передати слов’янську звукову систему. Були створені дві абетки — глаголиця і кирилиця.


     Ви й уявити собі не можете, які думки рояться у нас після зустрічі з письменницею, поетесою, автором і виконавицею Світланою Кас'яненко, яка завітала до бібліотеки 13 на свято письма, знайшовши час у тісному графіку свого насиченого життя. Ми закохалися (і не тільки бібліотекарі, а й дітлахи 3-А класу 174 школи, класний керівник Світлана Віталіївна) в цю тендітну чарівну жінку, яка прищеплює школярам почуття любові до природи, закликає до збереження традицій культури української нації. Це вже не перше знайомство з пані Світланою у стінах читальної зали. Саме тоді, під час попередньої гостини, й виникло бажання оголосити конкурс малюнків до казки "Царство квітів" як ілюстрацій майбутньої книги письменниці. Ви тільки погляньте на ці чудові роботи. Яка має бути уява і фантазія після прочитаного, щоб це створити? Світлана Кас'яненко - велика трудівниця. У її доробку - результат багатогранного таланту. Ми із неприхованим захопленням слухали у виконанні Світлани Василівни колискову для немовлят, пісню про "синьооку річечку" та "Нотний дощ", яка ще й по-акторськи вправно кружляла та пританцьовувала. Ну справжня фея. Малечі надзвичайно сподобалося, як поетеса співає та розмовляє мультяшним голосом. А ще всіх вразив умілий, по-дитячому заразливий сміх пані Світлани. Це неймовірне театральне дійство зацікавило і наших дорослих користувачів, що підсідали на лави, серед яких була і бабуся з онукою. Ми сміялися досхочу, мабуть нас чули і мешканці верхніх поверхів, і перехожі через прочинені бібліотечні вікна. Це чудово, коли веселяться і регочуть діти. Поетеса все запитувала у школярів, чи не стомилися. Та де там. Їм сподобалося все. Є ще у житті Світлани Кас'яненко інший бік її покликання, інші прояви її духовної сутності. Це безмежна любов до рідної України і українців. Волонтерство і благочинність. 116 виїздів в АТО. (Пробирає до мурах по тілу.)Так, це все про цю чарівну, тендітну, безстрашну Жінку, яка закликає наших діток бути добрими, подільчивими, розуміти чуже горе. Приємним сюрпризом для пані Світлани були символічно підібрані подарунки. Сімейство живих равликів для справжнього поціновувача природи, для яких кмітлива господиня враз підібрала влучні імена. Блокнот для нотаток з дівчинкою-Янголом на палітурці, якою нам видалася пані Світлана. Кулькова ручка з надписом "Бібліотеки Солом'янки" на згадку. Та нескінченні оплески і "обнімашки", які теж розтоплюють серця, як і все сказане, прослухане і побачене сьогодні. Всі захотіли стати в майбутньому письменниками. 
    А ще бібліотекар Наталія Колесникова ознайомила нашу гостю з обіцяною особисто їй церемонією заварювання китайського чаю. Спілкування тривало довго. Накреслили плани на майбутнє. І дізналися про те, що ще нас об'єднує. Світлана Кас'яненко отримала сертифікат, яким засвідчується, що вона є опікуном саджанця сортового бузку у новоствореному "Райському саду" Корсунь - Шевченківського державного історико-культурного заповідника. І у нас є бузкова алея "Небесної Сотні", яку ми посадили і опікуємось нею. Маємо від пані Світлани два диски з піснями автора та виконавиці "Озеро любові" та "У 5-му куті" (Пісні, народжені війною), один з яких гостя презентувала нашій іменинниці Євгенії Зеліковій. Ось такий у нас був корисний насичений день, а свято - по-домашньому тепле, вражаюче, захоплююче та душевне. Проводжаючи гостю, ми обійнялися. Пані Світлана подякувала за сльози. Що тут скажеш? Все вдалося...


























Бібліотечні джерела:
Дванадцять місяців - К.: Веселка, 2015р.
Енциклопедія історії України - К.: Наукова думка, 2007р.
Олійник О. Світ українського слова - К.: Хрещатик, 1994р.
Пономарів О. Культура слова - К.: Либідь, 2001р.
Тимошик М. Історія видавничої справи - К.: Наша наука і культура, 2003р.
Федоренко Д. Листи з античної України -К.,1997р.

Немає коментарів:

Дописати коментар