четвер, 16 травня 2019 р.

Біль душі народу


   Депортація кримських татар (крим. Qırımtatar halqınıñ sürgünligi) — насильницьке виселення кримськотатарського народу з його історичної батьківщини — з Криму, здійснене упродовж 18-21 травня 1944 року; один із злочинів радянського тоталітарного режиму. Етнічну чистку здійснено відомством держбезпеки СРСР та таємною поліцією за наказом Сталіна і постановою Державного комітету оборони СРСР від 11 травня 1944. Усього, згідно з офіційними даними, у віддалені регіони Радянського Союзу — від північного Передуралля до республік Середньої Азії — було депортовано 191 044 кримських татар; згідно з Національним рухом кримських татар — 423 100 (89,2 % жінки, діти та похилі люди). В ході виселення і в перші роки після нього загинуло приблизно 46, 2 % кримських татар, тобто майже кожен другий з народу. 12 листопада 2015 Верховна Рада України визнала депортацію геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.


   «Хайтарма» (від крим. qaytarma — повернення) — перший кримськотатарський повноформатний художній фільм і перша художня картина про депортацію кримських татар. Режисер фільму і виконавець головної ролі Ахтем Сеїтаблаєв.
   Сюжет фільму розгортається навколо трагічної дати в історії кримсько-татарського народу – 18 травня 1944 року. Це день сталінської депортації кримських татар за межі їхньої історичної батьківщини, власне, поза межі Криму. Переважно до Узбекистану, а також до Казахстану й Таджикистану було вивезено у товарних вагонах біля 200 тисяч цивільних людей. У центрі сюжету стрічки «Хайтарма» – пілот, двічі герой Радянського Союзу Амет-Хан Султан. У травні 1944-го року після звільнення Севастополя він їде у відпустку до рідної Алупки. І от того самого 18 травня о четвертій ранку на його очах розпочинається депортація кримськотатарського народу, його рідних та близьких…
   Ну а «Хайтарма», своєю чергою, навесні 2014-го була визнана найкращим українським фільмом та отримала головний приз Національної спілки кінематографістів України. 

   З цими подіями ми познайомили старшокласників школи №174 на відеоуроці "Біль душі народу" та запросили до перегляду художнього фільму А.Сейтаблаєва "Хайтарма". 











Бібліотечні джерела:
Жінка №10/2016р.
Крим: дорога тисячоліть - Сімферополь: Таврія, 2001р.
Народження країни - Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2016р.
Русанов І. Енциклопедія: Крим для всіх - Сімферополь: Інфолекс, 2003р.
Чумак В. Україна і Крим: спільність історичної долі – К.: ВПЦ АМУ, 2013р.

Немає коментарів:

Дописати коментар