четвер, 4 квітня 2019 р.

Вітер мандрів



   Міжнародний день циган був заснований на конгресі ромів усього світу, що відбувся 8 квітня 1971 року і зібрав представників 30 країн. Цигани або роми — народ індійського походження, що живе в багатьох країнах світу. Зараз живуть в Європі, Близькому та Середньому Сході, Північній Африці та в країнах обох Америк (переважно в Латинській). Національний прапор циган: верхня частина — синя (символізує небо), нижня — зелена (символізує траву), посередині — червоне колесо (символ вічної дороги).
   Вважається, що вперше цигани з'явилися в Україні у 15-16 ст. — спочатку в Бесарабії та в Криму. Перша письмова згадка про циган в Україні — у 1501 році (в охоронній грамоті, виданій великим литовським князем Олександром циганському ватажкові Василю).
  Загальна чисельність циганської діаспори в Україні — близько 47 587 осіб, більшість яких проживає у Закарпатській, Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях. В Україні, за останніми даними, проживає 15 етнічних груп циган — серви, келдерари, ловарі, кримці (крими), сінті, унгріко рома, словацькі цигани, расейці (гімпени), кишенівці, урсари та ін.
   Цигани вирізняються своєрідним одягом, мають багатий фольклор, зокрема, у ділянці народної поезії (особливо казки), музики, танцю. Циганські мотиви мали вплив на музику й літературу.  В Україні вони є в творчості Степана Руданського, Михайла Старицького, Миколи Гоголя, Івана Франка та ін.



  Урок-знайомство до Дня циган ми продовжили переглядом художнього фільму "Заєць над прірвою", який активно обговорювали за чаюванням з користувачами бібліотеки та старшокласниками школи №174.




 







Немає коментарів:

Дописати коментар