середу, 20 березня 2019 р.

Невідомий І.Мазепа: у пошуках історичної об’єктивності

 

   Іван Степанович Мазепа-Калединський — український військовий, політичний і державний діяч. Гетьман Війська Запорозького, голова козацької держави на Лівобережній (1687–1704) і всій Наддніпрянській Україні (1704–1709). Князь Священної Римської імперії (1707—1709). Представник шляхетного роду Мазеп-Колединських герба Курч із Київщини.


   Після обрання гетьманом намагався відновити авторитет гетьманства в Україні. Зробив великий внесок до економічно-культурного розвитку Лівобережжя. Метою Мазепи як гетьмана Війська Запорозького було об'єднання козацьких земель Лівобережжя, Правобережжя, Запоріжжя і, якщо можливо, Слобожанщини й Ханської України в складі єдиної Української держави під гетьманським реґіментом, встановлення міцної автократичної гетьманської влади у становій державі європейського типу зі збереженням традиційної системи козацького устрою.


   Важливий був вклад гетьмана Мазепи у духовне життя України-Гетьманщини: за його гетьманування воно досягає особливого піднесення, напруження та розквіту, у всіх галузях української культури — в освіті, науці, літературі, мистецтві.
   Був великим меценатом культурних починів і будов в Україні. Найбільш вражає в часи Мазепи розвиток образотворчого мистецтва, архітектури. У добу Мазепи відроджується Київ як духовний центр України. Мазепинська доба створила свій власний стиль: виявився в образотворчому мистецтві, літературі, цілому культурному житті гетьманської України. Це було українське бароко — близький родич західноєвропейського — глибоко національний стиль, який мав своє найвище завершення в часи Мазепи. Гетьман Іван Мазепа — найвідоміший в Європі та Америці гетьман України. Йому присвячено 186 гравюр, 42 картини, 22 музичні твори, 17 літературних творів, 6 скульптур. 

Бібліотечні джерела:
Журавльов Д. Мазепа - Харків: Будинок друку, 2012р.
Мицик Ю. Мазепа - К., 2007р.
Реєнт О. Усі гетьмани України - Харків: Фоліо, 2007р.
Сергійчук В. Іменем війська запорозького - К: Україна, 1991р.
Скляренко В. 100 відомих людей України - Харків: Фоліо, 2005р.
Шевчук В. Просвічений володар - К.: Либідь, 2006р.

Немає коментарів:

Дописати коментар