пʼятницю, 12 жовтня 2018 р.

Бо для нас найперше – воля, бо для нас найперше - честь


     На 14 жовтня припадає одразу три величних свята ‒  День захисника України, День Козацтва та свято Покрови Пресвятої Богородиці.
    День захисника України – свято звитяги українського лицарства, а також день пам’яті та пошани всіх, хто впродовж століть боровся за державний суверенітет України.
        Певно, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала про козаків. Про них складено безліч творів, книжок і фільмів. Про козацький рід співається й у нашому державному гімні. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь. Тож, козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.
   В Україні найбільшим і найзначущим святом була Покрова для козаків. У цей день на Січі відбувалися вибори нового отамана. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Пресвяту Богородицю вважали заступницею і покровителькою православного воїнства.


   У переддень Дня захисника України ми провели урок патріотизму для учнів 10-Б класу школи 174, організувавши зустріч з Євгенієм Цариценком - сержантом Національної гвардії (НГУ),  механіком-водієм танкової роти "Чорна пантера" та Юрієм Когтєвим - волонтером громадської організації "Генерація дії" (м. Київ). Зі скромністю (а на грудях у Євгена виблискував орден за мужність Богдана Хмельницького третього ступеня) розповідали безстрашні воїни про патріотизм у наш час, про їх участь у війні на Сході країни. Та ми й уявити не можемо, в яких боях - операціях брали участь, що тільки могли бачити їхні очі. Кожна розповідь із посмішкою (без гумору там не прожити)  та чоловічою сльозою за полеглих товаришів. І здригається серце, дивлячись на цих хоробрих хлопців. Це вони, патріоти, самовіддано боронять рідну Україну, стоять на варті нашого спокійного сну. І кажуть, що ненавидять війну. А закінчити її - звільнити нашу землю від огидної навали- для них справа честі.  

















        За Україну, за її волю, за честь, за славу, за народ! 




Бібліотечні джерела:
Барвінок 10/2017, 10/2016, 8/2017.
Дванадцять місяців - К.: Веселка, 2015р.
Добровольчі батальйони - Харків: Фоліо, 2017р.
Дорожко Г. Філософія АТО - К.: Самміт-Книга, 2017р.
Календрук Т. Дітям про козаків - Львів: Апріорі, 2016р.
Кашницький М. АТО байки - К.: Самміт-Книга, 2018р.
Киркевич В. Церква Покрови Пресвятої Богородиці - К.: Техніка, 1999р.
Коваленко С. Опис козацької України - К.: Просвіта, 2004р.
Коваленко С. Україна під булавою Б.Хмельницького - К.: Стікс-Ко, 2007р.
Мензатюк З. Наші церкви - К.: Соняшник, 2002р.
Моя Україна - Харьків: Септіма, 2010р.
Реєнт О. Усі гетьмани України - Харків: Фоліо, 2007р.
Чухліб Т. Гетьмани України - Русі - Донецьк: БАО, 2012р.
Щербак В. Українське козацтво - К.: КМ ACADEMIA, 2000р.
Яворницький Д. Історія запорозьких козаків - К.: Наукова Думка, 1990р.

Немає коментарів:

Дописати коментар