середа, 16 травня 2018 р.

Сорочка біла – вишита піснями


   Всесвітній день вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня.  У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка.

  
    У цей святковий День вишиванки ми запросили до себе на гостину маленьких користувачів. Всі як один прийшли у вишитому  маминими чи бабусиними руками вбранні. "Мамині руки, невтомні, робочі мені вишивали сорочку до ночі" - лунало із дитячих вуст. А комусь святковий одяг батьки придбали до свята, тому що ідеєю його є збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення загалом.  Про це ми й розповіли дітлахам, бо така дія має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість. Спостерігаючи за дітьми, ми, організатори свята, помітили, що в День вишиванки в усіх завжди піднесений  настрій та посмішка на вустах, бо в стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів. Все це ми донесли до малечі.


   Разом із дошкільнятами ми полинули в далеке минуле вишиванки. Згадали її джерела виникнення. В яких книгах цікаво описано техніку шиття, яка вона буває. Яким областям України притаманні ті чи інші візерунки.







    Охочих розповісти про своє вишите вбрання було вдосталь.




     А далі ми провели своєрідний подіум українського народного вишитого одягу під національний танок.






Дітлахи були в захваті від Свята вишиванок, про що свідчать їхні сонячні посмішки та піднесений настрій.



Бібліотечні джерела:
Воронецька І. Рукоділля в школі - К.: Поліграфкнига, 1998р.
Воропай О. Звичаї нашого народу - К.: Велес, 2005р.
Жінка №5/2017р.
Кара-Васильєва Т. Українська вишивка - К.: Либідь, 2005р.
Українська родина - К.: видавництво ім. О. Теліги, 2000р.
Чумарна М. Вишивання долі - Львів: Апріорі, 2015р.

Немає коментарів:

Дописати коментар