вівторок, 12 грудня 2017 р.

"Шедеврально!"

    А ви були 8 грудня 2017 року там, де були ми? Якщо ні, то ви багато втратили. Це було видовище і свято для душі.
"Шедеврально!" - так одним словом описав концерт наш постійний користувач, який був одним із поціновувачів - глядачів цього дійства.

     В бібліотеці №13 відбувся музично-захоплюючий виступ
Тараса Компаніченка та ансамблю старовинної музики «Хорея Козацька», презентація нової концертної програми рок-гурту "Мантри Магдалени "Вагантів бал". Запрошеним гостем програми був казкар Мистислав Крицевий.




      Гурт «Хорея Козацька» заснований у 2005 році в Києві. Назва колективу запозичена із назви музичної пам'ятки «Chorea Kozacky», яку знайшли у клавірній табулатурі 1640-го року музичного архіву Братислави у Словаччині. Ідея створення «Хореї Козацької» належить Тарасові Компаніченку, лідерові гурту, заслуженому артистові України, кобзарю, лірнику, мистецтвознавцю та музикологу. Своєю творчою діяльністю колектив прагне представити лицарську, інтелектуальну частину національної культури, показати українське в правдивому світлі. Репертуар охоплює музику різних епох: від пізнього середньовіччя до кінця ХХ століття. Особливої уваги в ансамблі надають давній епічній традиції. Жанрова різноманітність творів: думи, історичні, героїчні та повстанські пісні, гімни, псалми, канти, духовні концерти. Інструменти, на яких озвучуюється музика "Хореї Козацької": скрипка, світська бандура, бандура Остапа Вересая, середньовічна та ренесансова лютня, дуда, сопілки, блок-флейти, шалмей, корнет, фідель, віолончель, колісна ліра, ударні. «Хорея Козацька» виконує пісні, знайдені у архівах, рукописних та друкованих збірниках. Учасники гурту займаються реконструкцією давньої української музичної спадщини, досліджують та вивчають музичний контекст доби. Митці впевнені, що гідне продовження може ґрунтуватися лише на досконалих знаннях традиції. Багато пісень, до яких не збереглися ноти, озвучив Тарас Компаніченко. 




      Ми полинули в далеке історичне минуле нашої України.
Це були не тільки  героїчні пісні, думи, гімни, а й цікаві обізнані розповіді "кобзаря" - так Тараса називають його друзі-колеги.






     Після кожного музичного твору у залі зависала тиша, а потім гарячі оплески і крики: "Браво!"

















Концерт тривав більше трьох годин. Ніхто не стомився.  Артистів  аудиторія не хотіла відпускати. Згадуючи ці прожиті разом години, відпрацьований злитий спів та живе звучання музики, ще й досі проймається хвилюванням душа. На кінець всі хором стоячи заспівали пісню на слова Т.Г.Шевченка "Реве та стогне Дніпр широкий". Це було зворушливо і, дійсно, "шедеврально!"






Немає коментарів:

Дописати коментар