четвер, 12 лютого 2015 р.

Містична п'ятниця, 13-го

Історія магічного дня

   Психологи стверджують, що саме в п'ятницю, 13-го з людьми відбувається більше неприємностей. Всьому виною самонавіювання, а зовсім не "поганий" день. Так звідки ж почалася боязнь пятниці, 13-го?
   Як відомо, саме цього ж дня сталося найвідоміша подія всіх часів і народів - вигнання з раю Адама і Єви. Пізніше в цей день тижня Каїн убив Авеля. У пятницю розіп'яли Ісуса Христа. Після смерті Ісуса злі сили захопили землю і керували нею доки Спаситель не воскрес через три дні. Тож п'ятниця 13-го залишилася в історії, як день, коли нечиста сила добряче нагулялася на землі.

Історична дата 

   Є версія, що історія "чорної п'ятниці" - цілком реальна і правдоподібна. Все почалося 700 років тому, коли припинила існування наймогутніша і багатша організація в Європі - Орден Тамплієрів. Войовничі ченці будували дороги, вели війни, фінансували будівництво готичних соборів. Але 13 жовтня в 1307 році вони зникли з історичної арени так само таємничо, як і з'явилися на ній.
  Цілий ряд значущих подій повязаних з магічним днем:

  • 13 лютого 1940 року Михайло Булгаков закінчив роман "Майстер і Маргарита"
  • 13 березня  1781 року англійський астроном Вільям Гершель за допомогою власноручно виготовленого телескопа відкрив сьому планету Сонячної системи - Уран
  • 13 червня 1917 року проголошена "автономія Україна". Українська Центральна Рада заснувала Генеральний секретаріат, що призначчався Радою
  • 13 серпня в Тунісі святкується День жінки, а в Казахстані - День спорту

Забобонний страх 

 Переляк щодо п'ятниці, 13-го, має свою назву - "параскаведекатріафобія". Підкоряючись старовинній прикметі, 13-го в п'ятницю з портів не виходили кораблі, не укладалися угоди, не святкувалися весілля, та не призначалися планові операції.

Містичне число 13

 Цифра "13" сама по собі насичена містикою. Це символ смерті і одночасно безсмертя, відродження. В народі п'ятницю, що збігається з тринадцятим числом називають "чорною". Вважається, що в цей день всі упирі, відьми та інша нечисть збирається на демонічний шабаш із всіх кінців світу. В п'ятницю 13-го числа, за законами штату Індіана (США), господарі всіх чорних котів зобов'язані  надягати дзвіночки, випускаючи на вулицю своїх вихованців. В США бояться не тільки "чорну п'ятницю", а й 13-го числа. Майже в 80% багатоповерхових будинків немає 13 поверху. В багатьох аеропортах немає 13-го виходу на посадку, а в лікарнях і готелях часто немає 13 палати або номера.

Реальні події

   В цей день відбувалися не тільки сумні події. Приміром, у п'ятницю 13 жовтня 1066 року майбутній англійський король Вільгельм Завойовник отримав перемогу в битві при Гастінгсі, після чого благополучно поклав на себе корону Англії. 
   У арабів і євреєв число 13 також не несе в собі ніякого забобонного страху. А п'ятниця для мусульман взагалі вважається святим днем у тижні: це день відпочинку і служіння Аллаху.
   Часта згадка п'ятниці 13-го у сучасному суспільстві повязується з комерційним успіхом таких романів, "Код да Вінчі" Дена Брауна та "Останній тамплієр" Раймонда Коурі.

Що потрібно робити в пятницю 13-го

  В цей день потрібно обовязково відвідати церкву або виїхати на природу, уникати конфліктів та не вживати алкогольних напоїв. Тим, хто все ж таки боїться цього дня психологи рекомендують простий засіб - зосередитися на приємних речах, що відбуваються цього дня і не зациклюватися на невдачах.

Використана література:
uk.wikipedia.org;
palm.newsru.ua;
mcnvk.ucoz.ru;
vision7.ru;
news.tochka.net.

Немає коментарів:

Дописати коментар