пʼятниця, 4 жовтня 2024 р.

«У тебе сміх на вустах»

Якщо ви хочете, щов ваш день був вдалим, почніть його з усмішки. Вона нічого не вартує, а багато чого дає. Усміхатися корисно для здоров'я, адже усмішка гарантує гарний настрій і допомагає відволіктися від негативних думок і проблем. З такою ціллю у бібліотеці для дорослих №13 3 жовтня, напередодні нетрадиційного свята, відбулися веселі читання до Всесвітнього дня усмішки "У тебе усміх на вустах". Наші користувачі із задоволенням зачитували гумористичні та сатиричні твори із книги "Сміхологія" відомого українського поета, письменника, сатирика-гумориста Павла Глазового та дарували всім позитивні емоції.  



«Світ тварин»

4 жовтня кожного року світ відзначає Всесвітній день тварин (World Animal Day) – важливу подію, покликану привернути увагу до проблем тварин та необхідності їхнього захисту. Цей день не лише підкреслює наше відповідальне ставлення до всіх живих істот, але й нагадує про те, як тварини впливають на наш світ та екосистему.

Ідея цього дня зародилася ще у 1925 році завдяки німецькому письменнику Генріху Ціммерману. Він організував першу подію у Берліні, а потім його ініціативу підтримали різні зоозахисні організації по всьому світу. Офіційно ж Всесвітній день тварин почали відзначати 4 жовтня у 1931 році на Міжнародному конгресі захисників природи у Флоренції.

Дата була обрана не випадково — 4 жовтня є днем пам’яті Франциска Ассізького, святого, який вважається покровителем тварин та всього живого на Землі. Його життєвий шлях є символом любові та турботи про навколишню природу.

Тварини – це частина екосистеми, яку люди часто недооцінюють. Від великих хижаків до найменших комах, кожен вид виконує свою роль у підтримці балансу природи. Людська діяльність, на жаль, спричиняє масове зникнення багатьох видів. Вимирання тварин негативно впливає не лише на природу, але й на людство, адже порушення екологічної рівноваги може призвести до серйозних катастроф.

Бібліотека для дорослих підготувала цікаву та пізнавальну онлайн-гру «Світ тварин» до Всесвітнього дня тварин.

 

Всесвітній день тварин — це чудова нагода замислитися над нашими діями щодо тварин і природного середовища. Важливо пам’ятати, що наші рішення, навіть повсякденні, можуть мати великий вплив на долю тварин. Захист їхніх прав і турбота про біорізноманіття — це шлях до кращого і більш гармонійного майбутнього для всіх живих істот на планеті.

середа, 2 жовтня 2024 р.

«Серце забуте обігрійте добром»

Однією з головних цінностей людської моралі є повага до старших. Турбота про людей похилого віку – справа кожного з нас. Адже саме старші люди зберегли для нас найкращі національні традиції, передавали нам свої знання та досвід, допомагали робити перші свої кроки на шляху опанування професії, навчали долати труднощі. Ми обов'язково повинні дарувати їм частинку свого тепла і доброго серця.

1 жовтня бібліотека для дорослих №13 провела благочинну акцію "Серце забуте обігрійте добром" в рамках заходів До Міжнародного дня людей похилого віку та Дня ветерана, подарувавши користувачам бібліотеки та перехожим власноруч виготовлені записнички (необхідна річ для підтримки пам'яті) з кульковими ручками до них, смаколики та, звичайно, книжки українських авторів, які принесли до бібліотеки небайдужі читачі. У ході акції розповіли про нашу бібліотеку: місцезнаходження, різноманітність послуг, заходів, фонду, етнокімнату-музей, клуби та маємо нових записаних користувачів.


«Козацькому роду нема переводу»

У день триєдиного свята Покрови, Дня українського козацтва і Дня захисника України у бібліотеці для дорослих №13 відбулися патріотичні читання "Козацькому роду нема переводу", у якому взяли участь молодші користувачі бібліотеки. Захід проводився з метою формування та прояву патріотичних і духовних почуттів до рідної землі, до захисників України, належності до українського народу та інтересу до нашого історичного минулого, а саме козацтва, основним завданням якого була боротьба за волю рідної України. Присутні взяли активну участь у дискусії про історію та феномен українського козацтва. Хто такі, у їхньому розумінні, козаки, чим вони займалися та який був побут козацької доби. До діток долучилися і зацікавлені темою дорослі користувачі та разом зачитували поняття термінів часів козаччини, читали про ватажків, кошових та гетьманів, а іще цікаві історії, які пролили світло на далекі події минулого нашого народу.

Згадали ми і про наших захисників та захисниць, які стали нині на захист незалежності, свободи та територіальної цілісності України, хто втілює в собі патріотизм, відвагу та відданість, щодня ризикуючи своїм життям заради нас, наших родин та нашого майбутнього. Їхня готовність стояти на передовій заради миру на рідній землі надихає всіх українців і сповнює наші серця гордістю.   


вівторок, 1 жовтня 2024 р.

«Захисники і захисниці – ви слава наша і хвала»

1 жовтня українці відзначають одразу кілька важливих свят: День захисників і захисниць України, День українського козацтва та День створення Української повстанської армії (УПА). Це свято нагадує про героїзм наших предків і сучасних захисників, які віддають свої сили і життя за свободу та незалежність рідної землі.

День захисників і захисниць України

Це свято започатковане для вшанування всіх, хто боронив і боронить нашу країну від зовнішніх і внутрішніх ворогів. У цей день ми віддаємо шану героям, які віддали життя за незалежність України, а також тим, хто сьогодні стоїть на захисті нашого спокою та миру. У наш час це свято набуло особливого значення, адже тисячі військових, добровольців та волонтерів продовжують боротися за свободу нашої держави на сході України.

День українського козацтва

1 жовтня також відзначається День українського козацтва. Козаки стали символом незламності та вільного духу українського народу. Запорозька Січ була колискою військової сили, демократії та братерства, а козацтво стало основою для розвитку національної ідентичності. Вони відстоювали незалежність і захищали кордони України від зовнішніх загроз.

День створення УПА

Українська повстанська армія (УПА) — ще один важливий елемент нашої історії, яка боролася за незалежність України у ХХ столітті. Її створення припадає на 14 жовтня, і це свято нагадує нам про тисячі борців, які виступили проти окупаційних режимів та намагалися вибороти самостійність України. Їхній приклад став символом мужності та відданості ідеї свободи.

Щороку до цих визначних дат в Україні організовуються різноманітні заходи. Це урочисті церемонії покладання квітів до пам'ятників, військові паради, концерти, виставки, літературні вечори та зустрічі з ветеранами. Школи та університети проводять тематичні уроки, а в медіа з'являються програми про героїзм українських воїнів.

Ці дні спонукають кожного українця згадати про цінність свободи, незалежності та важливість єднання нації в боротьбі за мир і майбутнє нашої держави.

Бібліотека для дорослих №13 підготувала цікаву, пізнавальну та корисну літературну виставку «Захисники і захисниці – ви слава наша і хвала» до Дня захисника України, Дня українського козацтва, Дня створення УПА:

AVE. До 100-ліття Гетьману Павла Скоропадського / За загальною редакцією Лариси Івшиної. - Видання перше. К.: ТОВ «Українська прес-група», 2018 - 680 с.

Букет, Євген. Фастів козацький і гайдаиацький / Євген Букет. Бібліотека Історичного клубу «Холодний Яр». - Київ: Видавництво Марка Мельника (ФОП Мельник М. Ю.), 2021 - 504 с.

Ілюстрована енциклопедія історії України (від найдавнішого часу до кінця XVIII ст.) Авт. тексту О. Кучерук; Іл. та худож. оформ. Л. і С. Голембовськийх, С. Білостоцького. - К.: Спалах ЛТД, 1998. - 216 с.: іл. Тема розкрита на ст. 103-105.

Каляндрук Тарас. Дітям про козаків / Тарас Каляндрук. - Львів : Апріорі, 2016. - 88 с. : іл. - (Серія «Апріорі - дітям»). 

Українське козатцтво. Наукове-популярне видання. Х.: Видавництво «Балтія-Друк», 2015. - 200 с.

«Та в кожного своя на серці музика»

Музика володіє душею людини, якщо людина здатна чути музику. Таке вміння формує наші погляди, манеру спілкування, стиль одягу та всього життя. Музика має вплив на інтелектуальні здібності, сприяє збільшенню емоційної людської активності: заспокоює або збуджує, веселить або змушує сумувати та відкриває людині двері в інший світ, де можна обійтися без слів.

Наша бібліотека для дорослих №13 у рамках заходів до Міжнародного дня музики провела музичну годину "Та в кожного своя на серці музика". Обговорюючи мистецтво організації музичних звуків і розширюючи свій кругозір, ми дізналися про становлення та історію розвитку музичного ремесла, теоретичні основи музики, типи музичного мистецтва, основні властивості музичного звуку, лади, тональність та жанри і стилі музичних творів. А також співали пісні про музику, пісню та музичні інструменти, тим самим демонструючи свої голосові вміння, піднімаючи свій настрій та відволікаючись від викликів сьогодення.