Страницы

Страницы

пʼятниця, 3 травня 2024 р.

«Гарантії соціального захисту»

У період війни багато людей були змушені залишити свої домівки, беручи лише найнеобхідніше. Деякі навіть не могли забрати з собою нічого. Для надання допомоги таким людям уряд прийняв закони, що регулюють цю ситуацію.

Внутрішньо переміщена особа - це особа, яка мешкає на території України з дозволу закону і була змушена залишити своє звичайне місце проживання через війну, окупацію, насильство, порушення прав людини або надзвичайні обставини.

Багато міжнародних організацій також допомагають фінансово тим, хто втратив свої домівки через конфлікт. Але це викликає багато запитань щодо отримання такої допомоги.

До кінця квітня 2022 року особи, що переселилися з тимчасово окупованих територій росією або з місць, де тривають бойові дії, мали право на допомогу. Ця допомога надавалася через програму "єПідтримка".

Починаючи з травня 2022 року, допомога стала доступною і для тих, хто переселився з тимчасово окупованих територій РФ чи місць, оточених воєнними діями. Також, ВПО могли отримати компенсацію за зруйноване або непридатне для проживання житло, якщо подали заявку до 20 травня 2022 року та представили відповідні документи через єдиний державний вебпортал електронних послуг або через місцеві органи самоврядування.

Призначення допомоги на проживання дітям-внутрішньо переміщеним особам (ВПО) має свої особливості:

1. Неповнолітня дитина може самостійно звернутися за призначенням допомоги.

2. Якщо законний представник дитини відсутній, допомога може бути призначена за заявою:

  • служби у справах дітей;
  • особи, яка має сімейні або родинні зв'язки з дитиною;
  • особи, яку уповноважили законні представники;
  • особи, у якої тимчасово влаштована дитина, за наявності відповідних документів.


Держава забезпечує дітям, які є внутрішньо переміщеними особами (ВПО), доступ до державної цільової підтримки для отримання вищої освіти у державних та комунальних навчальних закладах до закінчення навчання або до досягнення ними 23 років.

Також ВПО мають право на продовження освіти на території інших регіонів України за рахунок державного бюджету або інших джерел фінансування, якщо вони зареєстровані як такі.

Діти ВПО, які навчаються у дошкільних, загальноосвітніх, та професійно-технічних навчальних закладах, незалежно від їх типу і форми власності, забезпечуються безкоштовним харчуванням.

Особливості призначення допомоги ВПО, зареєстрованим до 24 лютого 2022 року, включають такі пункти:

1. Особа, яка отримувала адресну допомогу на момент 1 березня 2022 року, продовжує отримувати допомогу автоматично.

2. Особа, яка не отримувала адресну допомогу на момент 1 березня 2022 року, може отримати допомогу лише у разі повторного переміщення з тимчасово окупованих територій росією або з місць, де тривають бойові дії, після 24 лютого 2022 року.

Допомога від міжнародних організацій ВПО надається шляхом подачі заявки на сайті єДопомога, або безпосередньо від міжнародних організацій на підставі відомостей, що містяться в Єдиній інформаційній базі даних про ВПО.

Немає коментарів:

Дописати коментар