четвер, 3 листопада 2022 р.

День залізничника України.

                       

4 листопада залізничники України святкують своє професійне свято, яке встановлене в Україні Указом Президента України № 257/93 від 15 липня 1993 року. За словами прес-служби Укрзалізниці, саме 4 листопада 1861 року з Відня через Перемишль до залізничного вокзалу Львова прибув перший поїзд на територію сучасної України. Цей день вважається початком історії залізниць в Україні.

Зараз Українські залізниці «Укрзалізниця» - це 6 залізниць (Донецька, Львівська, Одеська, Південна, Південно-західна, Придніпровська), які об'єднують всі області України. Понад 375 тисяч працівників обслуговують 30300 кілометрів залізничних колій.

Кожен рік з більш ніж 1500 станцій відправляються в шлях більше 500 мільйонів пасажирів. Щорічно близько 175 тисяч вантажних вагонів перевозять більше 300 мільйонів тонн вантажів.

В залізничній сфері працює близько 272 тисячі осіб. Залізниці України взаємодіють із залізницями 7 сусідніх країн.

Залізничники з перших днів війни працюють на перемогу України, ризикуючи власним життям та здоров’ям. З початку повномасштабного вторгнення росії в Україні загинули 198 залізничників, ще 308 - поранені.

У такий скрутний час залізничники продовжують перевозити необхідні всьому світу українське зерно, вугілля, метали та безліч інших вантажів, що в умовах блокади українських портів стало критично важливим для нашої держави. 

Окремою важливою сторінкою діяльності української залізниці під час війни, є організація логістичної системи доставки гуманітарної допомоги тим громадянам, хто її потребує. "Укрзалізниця" доставила понад 10 тисяч тонн гуманітарної допомоги в пасажирських потягах та транспортувала понад 3 тисяч вантажних вагонів.

«День залізничника. День людей із залізною сміливістю і добрим серцем. З перших годин повномасштабної війни, ризикуючи власним життям, вони допомагали іншим. У режимі нон-стоп, часто без сну та відпочинку, під обстрілами, у надскладних умовах. Українська залізниця стала справжньою дорогою життя. А евакуаційні потяги – порятунком для мільйонів українців. Дякую за вашу роботу! Рухаємось до перемоги разом", - наголосив глава держави.

До Дня залізничника України бібліотека №13 приготувала онлайн-вікторину, пропонуємо її пройти.


Немає коментарів:

Дописати коментар