середу, 26 жовтня 2022 р.

Бути медіаграмотним – стильно.

Медіаграмотність - сукупність знань, навичок та умінь, що дозволяють людям аналізувати, критично оцінювати і створювати різноманітні повідомлення для різних типів медіа. Окрім того, медіаграмотність передбачає вміння розуміти й аналізувати, як медіа функціонують у суспільстві та який вплив вони мають.

Бути медіаграмотним означає бути спроможним знайти те, що ми шукаємо, вибрати те, що нам потрібно, й визначити, наскільки надійною є ця інформація. Бути медіаграмотним означає бути здатним оптимально використовувати відповідну інформацію, зберігаючи її розумно, й ділитися нею з іншими.

Цьогоріч святкування тижня медійної та інформаційної грамотності відбувається з 24 по 31 жовтня. Воно об'єднує всі континенти – і країни Європи, і Америку, і Азію, і Австралію з Африкою. 

Уперше святкування глобального тижня медійної та інформаційної грамотності (МІГ) відбулося восени 2012 року. Його ініціювало ЮНЕСКО, а допомогли реалізувати Глобальний альянс в підтримку партнерства в сфері медійної та інформаційної грамотності, Альянс цивілізацій ООН та Міжнародна університетська мережа з медійної та інформаційної грамотності й міжкультурного діалогу. 

Згідно з задумкою, всесвітній тиждень МІГ має об'єднати активістів із різних країн, які вважають медійну та інформаційну грамотність дієвим способом активізації міжкультурного діалогу. 

Медійна та інформаційна грамотність традиційно розглядаються окремо. Але стратегія ЮНЕСКО об'єднує ці дві сфери в сукупний набір компетенцій (знань і навичок), що необхідні для життя й роботи людини в XXI столітті. 

До Глобального тижня медійної та інформаційної грамотності ЮНЕСКО бібліотека №13 провела день інформування "Бути медіаграмотним – стильно".  


Немає коментарів:

Дописати коментар