суботу, 22 жовтня 2022 р.

Коло співдружності об’єднаних націй.

День ООН – це день народження Організації Об’єднаних Націй. Відзначається щорічно 24 жовтня відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН. Цей день є річницею з моменту ухвалення Статуту ООН – документу, який описує всі цілі та напрями в роботі Організації. 

Серед найважливіших досягнень організації, про які згадують 24 жовтня, можна назвати підписання декларацій про права людини в грудні 1948 року й про принципи міжнародного права 1970-го. Діяльність ООН спрямована на забезпечення міжнародних безпеки й миру. 

ООН – універсальна міжнародна організація, діяльність якої спрямована на забезпечення міжнародних безпеки і миру, вона організовує співпрацю і підтримує розвиток приязних відносин між державами. Фундаментальними принципами організації є суверенна рівність держав, невтручання у їхні внутрішні справи, розв’язування суперечностей мирним шляхом, дотримання державами міжнародних зобов’язань, колективна участь членів організації в операціях ООН. Серед 51 держави-засновниці ООН була й Україна.

Організація Об’єднаних Націй живе в серці і свідомості кожного громадянина як організація, здатна покласти край насильству і укоренити терпимість, сприяти розвитку і забезпечити рівність, захистити права людини і зменшити масштаби бідності.

До Міжнародного дня ООН бібліотека №13 підготувала тематичну виставку-інформування "Коло співдружності об’єднаних націй". 


Міжнародні організації - К.: Центр учбової літератури, 2007. - 440 с.

У книзі висвітлюються питання загальних закономірностей діяльності та історії виникнення міжнародних організацій, дається характеристика глобальних організацій за галузевою ознакою, досліджуються регіональні та неурядові економічні організації, а та­кож особливості діяльності України в міжнародних організаціях.          Тема "Мета та принципи діяльності ООН" розкрита на 70 с.

Політологія. - К.: Академія, 2001. - 528 с.

Підручник, перше і друге видання якого були схвально сприйняті науково-педагогічною громадськістю і студентами, у новому варіанті охоплює широкий спектр історико-теоретичних і прикладних проблем, акцентує на пізнанні сутності й особливостей вияву за різних часів і в різних суспільствах феномену політики, закономірностей політичного розвитку суспільств, специфіки реалізації політичних інтересів, співвідношення політичної практики з етикою, мораллю. Його новизна полягає у національно орієнтованій інтерпретації світової політичної науки, демократичному підході до висвітлення загальноцивілізаційних і вітчизняних процесів, проблем політичного життя. Розрахований на студентів вищих навчальних закладів, прислужиться всім, хто цікавиться принципами функціонування політики.                                                                  Тема "Мета та принципи діяльності ООН" розкрита на 426 с.

Статут Організації Об'єднаних Націй - К., 2008. - 68 с.

Статут Організації Об’єднаних Націй був підписаний 26 червня 1945 року в Сан-Франциско на заключному засіданні Конференції Об’єднаних Націй зі створення Міжнародної Організації та набув чинності 24 жовтня 1945 року. Складовою частиною Статуту є Статут Міжнародного Суду. 

Шляхтун П. Політологія. Підручник. - К.: Либідь, 2002. - 576 с.

Підручник містить систематизований виклад найважливіших теоретичних положень політичної науки з урахуванням новітніх вітчизняних і зарубіжних досягнень. Розкриваються зміст основних історичних етапів становлення й розвитку зарубіжної та української політичної думки, природа й соціальні засади політики, сутність її системного виміру та особливості ідеологічного обгрунтування в різних ідейно-політичних доктринах. Аналізуються інституціоналізовані форми й персоналізовані аспекти політики, наукові засади міжнародної політики. Сформульовані теоретичні положення застосовуються в аналізі процесів формування громадянського суспільства і державності в Україні.                        Тема "Мета та принципи діяльності ООН" розкрита на 519 с.

Штанько В. Політологія. – К.: Інкос, 2007. - 288 с.

Підручник розроблений для студентів вищих навчальних закладів і містить оригінальний підхід до викладу матеріалу політичної тематики. Перш за все, автори дають філософські основи політології, і з цими знаннями учню набагато легше засвоювати подальшу інформацію. У посібнику розказано про політичну владу і її функціях, політичних системах, про міжнародну політику і політичну культуру. Автори представляють аналіз розвитку політики в різних країнах світу, зокрема в Україні, пояснюють політичну ситуацію сучасності. Крім теорії підручник містить практичні завдання для закріплення пройденого матеріалу.                                                                        Тема "Мета та принципи діяльності ООН" розкрита на 258 с.

Юрій, М. Політологія. - К.: Дакор, 2004. - 416 с.

Мета даного підручника - ознайомити студентів і всіх, хто цікавиться політичною проблематикою, з основами сучасної політичної науки і демократичної культури. Він орієнтований на реальні потреби України у політичній освіті громадян. Автор намагався познайомити читача з основами сучасної політичної теорії і в той же час сконцентрувати увагу на найбільш нагальних в українських умовах проблемах: демократизації і модернізації суспільства, правової соціальної держави, гуманістичних, ненасильницьких засадах у політиці, цивілізаційної участі у ній громадян тощо.                                              Тема "Мета та принципи діяльності ООН" розкрита на 326 с.


Немає коментарів:

Дописати коментар